nie chodzi o odpowiedź, tylko o uzasadnienie :)
Róża: Suma 1−4+7−10+13−16+...+2008−2011 jest liczbą:
A.ujemną
B.dodatnią
C.podzielną przez 3
D.podzielną przez 5
5 wrz 22:59
krystek: 1+7+13+...2008= Sn arytmetyczny o r=6
−4+(−10)+(−16)+...(−2011)=Sn o r=−6
5 wrz 23:14
Trivial:
a = 1 − 4 + 7 − 10 + 13 − 16 + ... + 2008 − 2011
Kolejne pary dają w wyniku −3:
1−4 = −3
7−10 = −3
13−16 = −3
...
2008−2011 = −3
Zatem:
| | liczba elementów | |
a = −3* |
| |
| | 2 | |
↖ Tyle jest par.
| | 2011−1 | | 2010 | |
liczba elementów = |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | |
5 wrz 23:23
Trivial: Tylko, że mam błąd.
| | 2011−1 | |
liczba elementów = |
| + 1 |
| | 3 | |
odpowiedź: A
5 wrz 23:29
Bogdan:
W tym zadaniu nie ma potrzeby wyznaczać wartość podanej sumy, wystarczy zauważyć, że
mamy tu sumę liczb ujemnych: (−3) + (−3) + ... + (−3), taka sama jest przecież ujemna.
5 wrz 23:39
Vax: Trzeba jeszcze sprawdzić, czy jest podzielna przez 5.
5 wrz 23:46
Trivial:
Zastanawia mnie tylko mój wynik...

Chyba jest źle przepisane. Powinno być:
1−4+7−10+13−16+...
−2008+
+2011
no nie?
5 wrz 23:49
Bogdan:
To jest typowe zadanie zamknięte maturalne z poziomu podstawowego, a tutaj tylko jedna
odpowiedź jest poprawna. Jeśli stwierdzimy, że poprawną jest odpowiedź A, to już nie
sprawdzamy pozostałych odpowiedzi.
Trivial ma rację, wynik −3 dają liczby: nieparzysta − parzysta, zapis więc powinien być
taki: 1 − 4 + 7 − 10 + 13 − 16 + ... + 2005 − 2008 + 2011
6 wrz 00:01
Trivial: W tym wypadku mamy:
a = −3*
liczba elementów ujemnych + 2011.
| | 2008−4 | |
liczba elementów ujemnych = |
| +1 = 335 |
| | 6 | |
a = −3*335 + 2011 = 1006.
6 wrz 00:07
Bogdan:
I w tym przypadku nie jest nam potrzebna wartość sumy:
1 − 4 + 7 − 10 + 13 − 16 + ... + 2005 − 2008 + 2011 =
= 1 + 3 + 3 + ... + 3 + 2011 > 0
6 wrz 00:09
Trivial: no pewnie, ale chciałem sobie sprawdzić, czy np. nie jest podzielna przez 5.
6 wrz 00:11
Róża: wszystko jest dobrze przepisane

dzieki za pomoc
6 wrz 00:18
Trivial: To jest błąd w zadaniu.
6 wrz 00:19