Proszę o pomoc.
zizuz: Przyjrzyj się uważnie równaniu i rozwiąż je jak najprostszą metodą.
5 wrz 22:09
M4ciek:
I w czym problem? Mnóż na krzyż i rozwiązuj...
5 wrz 23:18
ZKS:
Ja bym najpierw skorzystał z ustalenia dziedziny później rozwiązywanie.
5 wrz 23:21
Bogdan:
Treść zadania brzmi: "przyjrzyj się uważnie równaniu i rozwiąż je jak najprostszą metodą",
w tych przykładach nie chodzi o tzw. "mnożenie na krzyż".
a) założenie: x ≠ 1,
| | 1 | | −x | | 1 | | x | |
zauważamy, że |
| = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ 1 = x, |
| | 1 − x | | x − 1 | | 1 − x | | 1 − x | |
brak rozwiązania, bo zgodnie z założeniem x ≠ 1.
5 wrz 23:28
kinia1006: 2x2+x−3x2/5x−1=0
20 paź 18:57