wykazywanie że ;)
md: Wykaż, że liczba jest podzielna przez 4. Zapomniałem, a wiem, że jest jakaś metoda
Liczba:
3+32+33+34+...+399+3100 jest podzielna przez 4
5 wrz 21:44
Vax: Możesz pokazać, że dla dowolnego naturalnego k, 4 | 3+32+...+32k, istotnie:
3+32+..+32k = 3(1+3)+33(1+3)+...+32k−1(1+3) = 4(...)
5 wrz 21:45
md: ten sposób odpada, była jakaś lepsza metoda
5 wrz 21:54
md: tzn sposób dobry ale jest inna metoda
5 wrz 21:55
Vax: 1 sposób pokazałem wyżej, drugi sposób indukcyjnie, 3 sposób badasz to wyrażenie mod 4 i
widzisz że jest równe (−1)+(−1)
2+(−1)
3+...+(−1)
2k = 0, 4 sposób korzystasz ze wzoru na
| | 32k+1−3 | |
sumę ciągu geometrycznego i widzisz, że jest to równe |
| , masz pokazać, że |
| | 2 | |
licznik dzieli się przez 8, no i 3
2k+1−3 == 3*3
2k−3 == 3*9
k−3 == 3−3 == 0 (8), może
któryś będzie pasował
5 wrz 21:59
md: znalazłem inny

dla mnie lepszy wyciągasz przed nawias 3 z nieparzystych a 3
2 z parzystych
potęg i zostaje:
3(1+3
2+3
4+...+3
98)+3
2(1+3
2+3
4+...+3
98)=12(1+3
2+...+3
98)
5 wrz 22:02