potęgi
md: Wykaż, że
10n−4 gdzie n należy do naturalnych dodatnich jest podzielna przez 6
5 wrz 20:55
Jack:
przez indukcję:
1. dla n=1 teza zachodzi
2. założenia: teza zachodzi dla k, tzn. ∃m∊N 10k−4=6m
3. teza do udowodnienia: 6| 10k+1−4
10k+1−4=10*10k−4=(10k−4)*10+36=60m+36=6(10m+6)
Zatem 6| 10k+1−4.
5 wrz 21:03
5 wrz 21:03
Jack:
no właśnie przed momentem zobaczyłem, że wątek się zdublował... Niemniej ma przynajmniej
zadanie rozwiązane na dwa rózne sposoby.
5 wrz 21:06
Gustlik: Ja bym to zrobił tak:
I sposób:
Skoro 10n−4 jest podzielne przez 6, to liczba o 6 większa, czyli 10n−4+6=10n+2 jest również
podzielna przez 6 i to udowodnię:
10n+2=10000...02
Liczba jest podzielna przez 6, gdy jest podzielna przez 3 i 2 jednocześnie. Podzielność przez 3
− suma cyfr dzieli sie przez 3, a podzielnośc przez 2 to parzystość.
Zbadam liczbę 10000...02:
Suma cyfr 1+0+0+0+...+0+2=3 → dzieli sie przez 2
Końcówka (cyfra jedności) jest parzysta, a więc dzieli się przez 2.
Czyli liczba 10n+2 dzieli sie przez 6, zatem liczba 10n−4 jako że jest o 6 mniejsza, też
dzieli sie przez 6.
II sposób:
10n−4=10000...00−4=99999...96, w skład liczby wchodzą same 9 i jedna 6. Zatem suma cyfr jest
podzielna przez 3, bo 9 i 6 dzielą się przez 3, a 6 jest na końcu, więc liczba jest parzysta,
a więc nasza liczba dzieli się przez 3 i 2, zatem dzieli się przez 6.
c.n.d.
c.n.d.
6 wrz 01:05
Gustlik: Wkradł się chochlik:
Ma być: Suma cyfr 1+0+0+0+...+0+2=3 → dzieli sie przez 3 oczywiście, obliczenia są dobre.
6 wrz 01:16