Wytlumaczcie mi tylko skad sie to wzielo PLIS XD
Piotrek: Tresc: Znajdz cyfre jednosci x, jesli = 315 + 1038+246
Odpowiedz:
31 [3]
32 9
33 27 ([7] to jest ta liczba jakas wlascina i nie wiem skad sie to wzieło)
34 81
35 24[3]
pozniej
21 [2]
22 4 ([4] to jest ta liczba wlascina i nie wiem skad sie to wzieło)
23 8
24 16
25 3[2]
Chodzi mi o to ze koles na korkach zaznaczal te 1 i ostatni dwie liczby i pozniej tam ze srodka
bral ta 4 i 7 i to sie dodawalo i wynik jest 1 i jest git wszystko tylko skad sie to wzielo?
5 wrz 20:49
Kanapka: Pomoże ktoś

?
5 wrz 21:20
Eta:
3
1=3
3
2=9
3
3=27 (kończy się siódemką
3
4=81 ( kończy się jedynką
3
5= 243 ( znów kończy się trójką
3
6 ..... kończy się 9−ką
3
7 ..... kończy się 7 −ką
3
8 .... kończy się 1−ką
i tak co cztery będą się powtarzały te końcówki( w rzędzie jedności
zatem: 3
15 .......... 15:4= 3 i reszta 3 więc będzie się kończyła 7−ką
10
n −−− zawsze kończy się zerem
2
1=2
2
2=4
2
3=8
2
4=16
2
5=32 ( kończy się 2−ką
2
6= 64 ( kończy się 4=ką
2
7 (kończy się 8−ką
2
8 ( kończy się 6− ką)
i tak co czwarty raz
zatem:
2
46 .... 46:4= 11 i reszta 2 ... czyli kończy się 4−ką
mamy 7+0+4= 11 −−− czyli w rzędzie jedności mamy
jedynkę
czy teraz już jasne?
5 wrz 21:27
..: To ja może wytłumaczę jeszcze tak po chłopsku o co chodzi, jako uzupełnienie tego co wyjaśniła
Ci Eta:
Chodzi o to, że to wyrażenie 315 + 1038+246 po obliczeniu dało by Ci jakąś liczbę,
powiedzmy że liczba ta to "yyyx". Ty masz powiedzieć, co kryje się za "x".
Analizujesz po kolei to co masz w wyrażeniu:
najpierw jest 315:
Rozpisując po kolei potęgi w ten sposób w jaki podałeś,można coś zauważyć:
31=3
32=9
33=27
34=81
35=243
Otóż podkreślone cyfry to cyfry jedności, jak widzisz powtarzają się one w taki
schemacie:3,9,7,1,3....
W ten sposób możesz wyznaczyć jaka cyfra jedności kryje się w potędze 315, czyli:
3,9,7,1,3,9,7,1,3,9,7,1,3,9,7 jako piętnasta wychodzi siódemka, czyli gdybyś obliczył potęgę
315, to wyszła by Ci liczba postaci "yyy7"
Jeżeli chodzi o 1038, to tutaj wyjdzie liczba która na końcu zawsze ma zero (czyli liczba
postaci "yyy0")
Tak samo robisz z 246. W 246 wyjdzie Ci 4 (czyli jakaś liczba postaci "yyy4").
Na koniec zliczasz wszystkie cyfry jedności jakie Ci wyszły, czyli 7+0+4=11, czyli rozwiązaniem
jest cyfra 1 (inaczej mówiąc: wyrażenie 315 + 1038+246=yyy7+yyy0+yyy4=yyyy11, czyli
liczba, której ostatnia liczba (cyfra jedności) to 1.
5 wrz 21:47