matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
4
md:
4. n
7
−2=n(n
6
−1)=n(n
3
+1)(n
3
−1)= =n(n−1)(n
2
+n+1)(n
3
+1)=n(n−1)(n+1)(n
2
+n+1)(n
2
−n+1) i to są trzy kolejne całkowite, czyli 1 podzielna przez 2 i jedna przez 3 czyli iloczyn przez 6
5 wrz 20:45