wykaz ze
Karolinka: Wykaż, że:
pier3st(20+14√2)+pier3st(20−14√2)=4
Przepraszam, ale nie wiem jak zrobić, żeby był symbol pierwiastek 3. stopnia
5 wrz 20:14
sushi_ gg6397228:
poczytaj wczesniejsze posty, nie dubluj tematow
5 wrz 20:44
Ola: Może spróbuj obie strony podnieść do potęgi. Wtedy po tej stronie co masz pierwiastki wyjdzie
(
3√20+14√2 +
3√20−14√2)
2 i może teraz uda się zastosować wzór skróconego mnożenia
(a+b)
2=a
2+2ab+b
2, gdzie "a" to będzie
3√20+14√2, a "b"
3√20−14√2.
PS. Żeby był symbol pierwiastek 3. stopnia napisz "p", później "3", a następnie w takim
nawiasie { } to co ma być pod pierwiastkiem, wszystko bez spacji
5 wrz 20:46
md: już mam wystarczy wstawić x za lewą stronę i podnieść do 3 potęgi czyli rozpisać x3= ...
5 wrz 20:55
5 wrz 21:11
Vizer: Teraz widze, że dużo osób to samo zadanie domowe robi i się tematy dublują
5 wrz 21:12
Vax: x = 3√20+14√2+3√20−14√2/3
x3 = 40 + 33√(20+14√2)(20−14√2)x
x3 = 40 + 33√8x
x3 = 6x+40
x3−6x−40 = 0
(x−4)(x2+4x+10) = 0
Skąd dostajemy, że nasze wyrażenie musi być równe 4, cnd.
5 wrz 21:19