WYZNACZ DZIEDZINĘ FUNKCJI WYMIERNEJ
Anna: Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania " WYZNACZ DZIEDZINĘ FUNKCJI WYMIERNEJ"
x3 + 6x + 7
jest to mianownik funkcji wymiernej w której mam wskazać dziedzinę.
ja spróbowałam pogrupować to w następujący sposób: (x2 + 6x)(x + 7) = x(x+6)(x+7)
wydaje mi się że w tym przypadku D = R − {−7 , −6, 0} jednak w odpowiedziach jest napisane D =
R − {−1}.
Co w takim razie źle robię?
5 wrz 20:04
krystek: X3−x+7x+7=x(x2−1)+7(x+1)=x(x+1)(x−1)+7(x+1)=....
5 wrz 20:09
Bogdan:
(x2 + 6x)(x + 7) = x3 + 7x2 + 6x2 + 42x = x3 + 13x2 + 42x ≠ x3 + 6x + 7
5 wrz 20:11