twierdzenia w trojkacie
malinkaa: dlugosci bokow trojkata sa w stosunku2:3:4, a najkrotszy z bokow ma dlugosc a. znajdź promien
okregu wpisanego w ten trojkat.
oznaczylam boki jako 2x, 3x, 4x. 4x lezy naprzeciw największego kata \alpha . z twierdzenia
cosinusa wynika że cos \alpha jest równy −1/4.
2. miary katow trojkata o obwodzie m sa rowne \alpha i \beta . znajdź dlugosc promienia okregu
opisanego na tym trojkacie i pole trojkata.
5 wrz 19:52
Bogdan:
| | 1 | | 3 | |
2x = a ⇒ x = |
| a, 3x = |
| a, 4x = 2a |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 9 | | 9 | |
p − połowa obwodu trójkąta, p = |
| (2x + 3x + 4x) = |
| x = |
| a |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 5 | | 3 | | 3 | | 1 | |
p − a = |
| a, p − |
| a = |
| a, p − 2a = |
| a |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 4 | |
Pole trójkąta z wzoru Herona: P
Δ =
√ (9a/4) * (5a/4) * (3a/4) * (a/4)
| | PΔ | |
r − długość promienia okręgu wpisanego, PΔ = p*r ⇒ r = |
| |
| | p | |
5 wrz 20:53
Bogdan:

Zadanie 2.
γ = 180
o − (α + β), sinγ = sin(α + β).
R − długość promienia okręgu opisanego
Z twierdzenia sinusów:
| a | | b | | c | |
| = 2R, |
| = 2R, |
| = 2R |
| sinα | | sinβ | | sinγ | |
a = 2Rsinα, b = 2Rsinβ, c = 2Rsin(α + β),
m = a + b + c ⇒ m = 2R(sinα + sinβ + sin(α + β)) ⇒ R = ...
| | 1 | | a*b*c | |
Pole: P = |
| absinγ, P = |
| , P = 2R2sinα*sinβ*sinγ |
| | 2 | | 4R | |
5 wrz 21:15