liczby rzeczywiste
anders: wykaż, liczby rzeczywiste
anders: Wykaż, że:
pier3st(20+14√2)+pier3st(20−14√2)=4
Przepraszam, ale nie wiem jak zrobić, żeby był symbol pierwiastek 3. stopnia
5 wrz 19:51
sushi_ gg6397228:
kliknij po wiecej przykladow i masz pierwiastki
5 wrz 19:57
Trivial:
Podnieś obustronnie do 3 potęgi.
5 wrz 20:03
md: wystarczyło podstawić x za lewą stronę i podnieść do 3 potęgi
5 wrz 20:56
Vax: 20±14√2 = (2±√2)3
5 wrz 21:02
Eta:
(2+
√2)
3= 8+3*4*
√2+3*2*2+2
√2= 20+14
√2 ( jak podał
Vax
L=
3√(2+√2)3+
3√(2−√2)3= 2+
√2+2 −
√2= 4
L=P
5 wrz 21:10