kombinatoryka
Karola: Rzucamy czterokrotnie kostką.Wyrzucone liczby oczek są kolejnymi cyframi liczby czterocyfrowej.
Podaj, ile spośród otrzymanych w ten sposób liczb jest:
a) większych od 6000
b) większych od 3500
c) podzielnych przez 25
d) podzielnych przez 4
W podpunkcie a) wyszło mi 216 i tak samo jest w odpowiedziach. W podpunktach b,c,d powinno
wyjść kolejno 720, 36, 324. Mi wychodzą całkiem inne odpowiedzi. nie wiem w czym robię błąd.
Działanie jakie wykonałam do podpunktu b) to : 4*2*6*6=288.c) 6*6*1*1=12 d)6*6*5*3=540
Proszę o wytłumaczenie tego zadania. A jakby ktoś miał ochotę i czas może mi pomóc w
zrozumieniu całego tego działu, rachunek prawdopodobieństwa.
5 wrz 19:17
sushi_ gg6397228:
trzeba rozbic na liczby powyzej 4000 i ponizej 35 − −
c) trzeba rozpatrzec jakie moga byc koncowki
d) to samo co w c)
5 wrz 19:22
Karola: no zrobiłam tak.
w podpunkcie b) w okienku gdzie są tysiące mogą być 4 cyfry(3,4,5,6)
w setkach są dwie opcje(5,6), w dziesiątkach 6 cyfr, i w jednościach tak samo
Dobrze myślę?
w podpunkcie c) rozpatrzyłam te końcówki i może być tyko jedna opcja 25, bo ani 00 , 50 czy 75
nie moze byc
5 wrz 19:28
sushi_ gg6397228:
masz pdozielic na diwe grupy i osobno liczyc, a nie wszystko do jednego wora
5 wrz 19:30
sushi_ gg6397228:
c) 6*6 ===
5 wrz 19:31
Karola: ze niby jak? napisz mi to dzialanie i wytłumacz jak to zrobiles ok, tak najszybciej do mnie
dotrze
5 wrz 19:32
sushi_ gg6397228:
c) jak nie umiesz mnozyc to uzyj kalkulatora
b) liczysz osobno dla liczb
35 − −
dla tych powyzej 4000 to moze byc prawie to co zrobilas wczesniej w domu
d) jakie musza byc koncowki, aby liczba byla podzielna prze
4
5 wrz 19:36
Karola: kurcze no, nie rozumiesz, ze nie wiem o co ci chodzi, nie mam pojecia jak to zrobic i w czym
robie blad
5 wrz 19:39
Karola: te koncowki podzielne przez 4 to: 12, 16, 24, 32, 36, 64, 44 , dobrze?
5 wrz 19:43
Karola: wytłumaczy mi to ktoś?
5 wrz 19:49
sushi_ gg6397228:
bo w swoich obliczeniach nie bierzesz liczby 4234 do podpunktu "b"
35− −
36−−
45−−
46−−
55−−
56−−
65−−
66−−
takie bierzesz tylko liczby
5 wrz 19:49
sushi_ gg6397228:
d)bieresz w reke kalkulator i dodajesz co 4, wypisujesz te liczby co sie dziela przez "4'" i
spelniaja warunki zadania
5 wrz 19:50
Karola: no tak czyli w piwerwszym rzedzie sa 4 mozliwoscu, w drugim 2 a w nastepnych dwoch po 6 tak?
5 wrz 19:51
sushi_ gg6397228:
4321 poszlo sobie do domu bo juz nie jest liczba wiesza od 3500 gratulacje
5 wrz 19:53
Karola: napisz mi to działanie, bo zaraz mi sie agresor wlaczy,tak moze to zrozumiem . nauczycielka nam
inaczej tlumaczyla i juz nic kompletnie nie wiem
5 wrz 19:53
sushi_ gg6397228:
napisalem dwa razy co masz zrobic
b) 19.22 i 19.36
c) 6*6=...
d) 19.50 opuscilas w swoim poscie o 19.43 kilka innych mozliwych koncowek
5 wrz 20:04
Karola: hehe dobra dzieki

nie pomogles
5 wrz 20:07
Kamil:
b) większe od 3500
dwie ostatnie cyfry możesz ułożyć na 6 sposobów, dlatego 6*6=36
dwie pierwsze cyfry muszą być większe od 35, a więc:
35
36
41
42
43
44
45
46
51... itd do 66 (ponieważ na kostce cyfra maksymalna to 6)
jeżeli zliczysz te wszystkie liczby będzie ich 20, tak więc 20*36=720
24 paź 19:22
Kamil: zapomniałem tez dodać, że pierwsza liczba może być równa 35, ponieważ na kostce minimalna cyfra
to 1, także po jej dopisaniu cała liczba będzie większa od 3500
24 paź 19:23
Kasia: 6*6 to jest 36
21 wrz 13:41