Wyznacz kąt alfa. Proszę o pomoc... ;(
Ada:

Wyznacz kąt α, jeżeli wiadomo, że półprosta AE jest dwusieczną kąta CAB oraz:
kąt CAB jest 5 razy większy od Kąta BAD
5 wrz 19:08
Ada: Naprawdę nikt?
5 wrz 19:15
Ada: Dziękuję! Rozwiązałam sama...
Kąt CAE oraz EAB są równe, bo dzieli je dwusieczna. Oznaczamy je jako β.
Kąt BAD stanowi 1/5 kąta CAB, czyli 1/5 dwóch kątów β.
Dwa kąty β i 1/5 dwóch kątów beta daje równo 180 stopni, gdyż są to kąty przyległe.
Rozwiązując równanie obliczamy miarę jednego kąta β, czyli:
2β + 1/5*2β = 180
2β + 2/5β = 180 2+2/5=12/5
12/5β = 180/:12/5
β = 75
Teraz od całości, czyli 180 odejmujemy kąt prosty oraz jeden kąt beta i wychodzi nam alfa!
180 − 90 − 75 = 15


Tyle się nad takim czymś nasiedziałam... ale w końcu wymyśliłam

Powodzenia wszystkim
5 wrz 20:09
Margo: Robie to samo zadanie wlasnie

wielkie dzieki za napisanie o co chodzi bo ja tego nie
ogarniam

tylko nie wiem skad wzielas ta linijke 2 + 2/5 = 12/5 nie wiem skad to sie wzielo

:(
8 wrz 20:42
Margo: A dobra juz wiem

Brawo i gratulacje za rozwiazanie tego

Miazdzysz

!
8 wrz 20:48
andiooo: Dwa kąty β i 1/5 dwóch kątów beta daje równo 180 stopni, gdyż są to kąty przyległe
dlaczego 1/5 dwoch katow ak zostaje 1 beta
10 wrz 19:28
wika: Ale skąd jest ta / pomiędzy 1a 5 co to oznacza?
15 lut 17:01