.
bigL: mam pytanie jak rozwiązać takie równanie?:
j)|x
2−1| +|x−1| +|2x−2|=0
w zbiorze dali tylko podpowiedz "zastanów się kiedy suma wyrażeń nieujemnych może wynosić zero"
ale dalej nie mam pojęcia jak z tym ruszyć

Podpowie ktoś jak to rozwiązać?
5 wrz 19:00
sushi_ gg6397228:
pomysl dobrze
a+b+c=0 i wiemy ze a,b,c jest ...
5 wrz 19:02
bigL: a,b,c=0? No właśnie, ale jeszcze jak opuszczam wartość bezwzględną to zero jest neutralne co
nie?
tak jak bym miał inny przykład |x+1|=2
x+1=2
⋁x+1=
−2
więc jest jakaś różnica.
z zerem chyba nie ma więc
|x
2−1| +|x−1| +|2x−2|=0
x
2−| +x−1 +2x−2=0
⋁ x
2−| +x−1 +2x−2=
0 <−−−− tego chyba mam nie pisać racja ? Więc
trzeba to jakoś inaczej robić? czy po prostu opuszczam wart. bezwzgl i robie normalnie
przykład bez ⋁
5 wrz 19:11
sushi_ gg6397228:
|x2−1|= 0 w nawiasie wzor skroconego mnozenia
piszesz kazdy sklad do 0 anie długiego tasiemca
5 wrz 19:14
sushi_ gg6397228:
a=0
b=0
c=0
i kazde osobno robisz
na koniec czesc wspolna
5 wrz 19:15
bigL: aha to czyli sobie każdy przyrównać do zera?
|x
2−1|=0
|x−1|=0
|2x−2|=0
i na koniec cześći wspólne z tego , dzięki już rozumiem.

Pozdrawiam.
5 wrz 19:18
bigL: |x2−1|=0
|x−1|*|x+1|=0
x=1⋁x=−1
|x−1|=0
x=1
|2x−2|=0
2|x−1|=0 /:2
x=1
część wspólna x∊{1}
5 wrz 19:28
sushi_ gg6397228: inaczej byc nie moglo
5 wrz 20:11