wykaż
Dorotaz: Proszę o pomoc
| | 1 | |
Wykaż, że liczba a = |
| − 3√9 − 3√4 − 3√6 jest naturalna (nie wiem jak |
| | 3√3−3√2 | |
zlikwidować tą niewymierność)?
5 wrz 18:56
rupert: Na moje oko to wychodzi 0.
5 wrz 19:53
sushi_ gg6397228:
wzory skroconego mnzoenia (a3−b3)
a=3√3
b=3√2
5 wrz 19:56
Bogdan:
Na oko

?
Wskazówka:
a
3 − b
3 = (a − b)(a
2 + ab + b
2)
3 − 2 = (
3√3 −
3√2)(
3√9 +
3√6 +
3√4)
5 wrz 19:58
Dorotaz: wynik jest ok, tylko nie wiem jak zlikwidować ta niewymierność ? Muszę to jakoś wyprowadzić
5 wrz 19:58
Dorotaz: oooo dziękuję wszystkim za pomoc, teraz dam radę
5 wrz 19:59