szukam pomocjej dłoni ;)
studentka: szukam pomocjej dłoni

Rozwiązać równanie różniczkowe z warunkiem początkowym y
2 + xy' = 0 y(1)=1
5 wrz 18:55
sushi_ gg6397228:
to masz zmienne rozdzielone
przenies polowe sumy na druga strone i do dzieła
5 wrz 18:58
studentka: czyli ze mam policzyc pochodną po x

Wybacz po prostu nie wiem co mam teraz policzyc
5 wrz 19:04
sushi_ gg6397228:
jak sie lcizy zmienne rozdzielone

np y' = xy
dy= x*y* dx / : y
| dy | |
| = x dx i teraz calkujemy obustronnie |
| y | |
masz podobny przyklad
5 wrz 19:07
studentka: dy = y
2 + xy * dx /: y
2 + y
5 wrz 19:16
sushi_ gg6397228:
napisalem ze masz przenies polowe sumy
a+b*c= 0
a= −b*c
a nie: c= a+b
5 wrz 19:17
studentka: | | x2 | |
za y2 podstawiamy t? = |
| + x |
| | 2 | |
5 wrz 19:19
studentka: dy − y2= −xy * dx tak?
5 wrz 19:22
sushi_ gg6397228:
jaki mamy przyklad
y
2+x * y ' = 0
y
2= − x* y'
| | dy | |
zamieniamy y' = |
| i robimy podobnie |
| | dx | |
5 wrz 19:26
studentka: Nie wiem ile Ty masz cierpliwości do takich jak ja ale jak coś napiszesz to jeszcze bardziej
nie kumam
5 wrz 19:33
sushi_ gg6397228:
y
2+x * y ' = 0
y
2= − x* y'
y
2 dx= −x dy / : x
| dx | | dy | |
| = − |
| / calkujemy |
| x | | y2 | |
y(1)=1 i wyliczamy C
1=c
5 wrz 19:45