wielomiany... jak to zrobic
ania: liczby a i b sa liczbami pierwszymi i liczba b jest o 5 wieksza od liczby a. potrojony szescian
liczby a jest o 25 mniejszy od kwadratu liczby b. uloz rownanie z niewiadoma a. wyznacz liczby
spelniajace warunki zadania.
5 wrz 18:42
sushi_ gg6397228:
zapisz podane polecenie liczbami
5 wrz 18:44
ania: i wychodzi mi wielomian i nie wiem co dalej.......
a+5=b
a3 +25= b2
czyli a3 +25= (a+5)2
a3+25= a2+10a+25
a3 −a2−10a
6 wrz 10:39
sushi_ gg6397228:
potrojony szescian liczby a −−> 3a3
dostajesz rownanie 3 stopnia wiec zapisz je teraz poprawnie
6 wrz 10:50
ania: 3a3−a2−10a=0
a(3a2−a−10)=0
a=0 3a2−a−10=0
a=0
a=−2
a=10/6 ale to nie są liczby pierwsze......
6 wrz 10:58
Eta:
b=a+5
a(3a
2−a−10)=0
| | 1+11 | | 1−11 | | 5 | |
a=0 −−−odrzucamy 3a2−a−10=0 <=> a= |
| = 2 v a= |
| == |
| |
| | 6 | | 6 | | 3 | |
| | 5 | |
a=2 v a= = |
| −−−odrzucamy |
| | 3 | |
dla a= 2 to b= 7
6 wrz 11:12
ania: aaaa juz wiem a=2 a=0 i a=−2 dzieki


!
6 wrz 11:12
ania: dzieki wielkie


!
6 wrz 11:12
sushi_ gg6397228:
to policz jeszcze raz delte i sprawdz czy TWOJE liczby sa miejscami zerowymi
6 wrz 11:13
sushi_ gg6397228:
mozna bylo od razu zauwazyc, ze liczbami pierwszymi beda 2 i 7, bo tylko takie roznia sie o
5
6 wrz 11:14