Dla jakich wartości parametru m miejscem zerowym funkcji f(x) jest liczba x_0 ?
Karpyk: Dla jakich wartości parametru m miejscem zerowym funkcji f(x) jest liczba x0 ?
a) f(x)=(2+m)*x2+3*m*x+7 , x0 = −1
5 wrz 18:35
Grześ: f(x
0)=0, podstaw i oblicz
5 wrz 18:35
Karpyk: czyli ma być tak : f(x)=(2−1)*x
2+3*(−1)*x +7 ?
5 wrz 18:39
Grześ: tak i przyrównać to do zera
5 wrz 18:41
Vizer: za x masz podstawić x0
5 wrz 18:41
sushi_ gg6397228:
miales pod x podstawic
5 wrz 18:41
Grześ: o kurcze.. no rzeczywiście.. sam tego nawet nie zauważyłem... no pewnie, że pod x podstawić to
"−1"

5 wrz 18:42
Karpyk: aa pod x. To będzie tak : f(x)=(2+m)*(−1)
2+3*m*(−1)+7=0 A co dalej ? Jeśli można to
proszę o zrobienie tego przykładu a ja postaram się zrobić resztę podpunktów
5 wrz 18:44
Vizer: to f(x)= nie potrzebne z przodu samo to ma być:
(2+m)*(−1)2+3*m*(−1)+7=0
Teraz zwykłe rachunki, wymnożyć co jest do wymnożenia, dodać i wyznaczyć m.
5 wrz 18:46
Karpyk: 2+m−3m+7=0
i teraz na strony czyli : −2m=−9
m= 9/2

?
5 wrz 18:49
Karpyk: i to całe zadanie ?
5 wrz 18:55