Funkcja kwadratowa
Zuzia: Jak to zrobić?
Przedstaw wzór funkcji "
f ( x ) = 16 ( x − o,25 ) ( x + 0, 25 )
W postaci ogólnej i kanonicznej. Podaj miejsca zerowe i współrzędne wierzchołka paraboli.
Da się jakoś to ominąć żeby nie mnożyć przez siebie tych nawiasów?
5 wrz 18:34
Grześ: ale te nawiasy to pod wzór, który powinnaś znać Kolezanko

:
(a+b)(a−b)=a
2−b
2, powodzenia
5 wrz 18:34
sushi_ gg6397228:
(a−b)(a+b) −−> wzor skroconego mnozenia sie klania
trzeba przemnozyc
miejsca zerowe masz podane w nawiasach
5 wrz 18:35
Zuzia: f ( x ) = 16 ( x − o,25 ) ( x + 0, 25 )
no to z tego będzie
f ( x ) = 16x
2
?
5 wrz 19:05
5 wrz 19:11
Matenatyg: 1
12 wrz 19:59
zaborek: f(x)=16(x−0.25)(x+0.25)
można to zapisać jako
f(x)=16*(x2 − (14)2) = 16x2 − 1
Wzór na Δ
Δ=b2−4ac
podstawiamy (zauważmy, że b=0 )
Δ=02−4*16*(−1)= 64
√Δ=8
Więc
p=−b2a=032
q= −Δ4a=−6464=−1
Współrzędne wierzchołka W(0;−1)
miejsca zerowe
Postać iloczynowa funkcji kwadratowej określa się wzorem:
ax2 + bx+c = a(x−x1)(x−x2) gdzie x1 i x2 są miejscami zerowymi
więc:
w1= −0.25
w2= 0.25
12 wrz 20:38