Kąty w przestrzeni, 2 podpunkty
aaa: W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź boczna jest 2 razy dłuższa od krawędzi
podstawy. Oblicz:
a) sin kąta między przekątną ściany bocznej a przekątną podstawy wychodzącymi z tego samego
wierzchołka.
b) cos kąta nachylenia przekątnej graniastosłupa do płaszczyzny podstawy.
5 wrz 18:32
aaa: Czy jest ktoś w stanie to zrobić?
5 wrz 18:55
sushi_ gg6397228:
zrob rysunek
lub weź kartke papieru−−> poloz na niej 4 kredki w kształt kwadratu, reszte trzymaj pionowo jak
krawedz boczna i zobacz gdzie masz dany kat−−> wykorzystaj odpowiednie wlasnosci w trojkacie
prostokatnym
5 wrz 18:57
aaa: No właśnie mi jest potrzebne rozwiązanie, aby móc prześledzić i samemu spróbować, bo mi
niestety nie wychodzi coś, najprawdopodobniej obliczam nie ten kąt.
5 wrz 19:04
sushi_ gg6397228:
wiec pokaz jak liczysz, to sie sprawdzi gdzie jest bład
gotowca nie dam
5 wrz 19:07
aaa: czy możesz mi chociaż pokazać jak powinien wyglądać rysunek?
5 wrz 19:18
sushi_ gg6397228:
graniastosłup−−> bierzesz pudelko po herbacie−−> masz podstawe kwadrat
5 wrz 19:20
aaa: no mam xd
5 wrz 19:22
sushi_ gg6397228:
i rysunek przekatne z tego samego wierzcholka raz po scianie bocznej raz po podstawie
5 wrz 19:24
sushi_ gg6397228:
tylko rob kolorami kazde kreski, aby potem łatwo bylo widac co czym jest
5 wrz 19:27
aaa: to będzie bardzo cienki kąt, muszę odpowiedni rysunek zrobić, bo nic nie będzie widać...
5 wrz 19:31
sushi_ gg6397228:
i polacz konce tych odcinkow 3 odcinkiem−−. dostaniesz trojkat
jakie beda to wielkosci (z nazwiska)
5 wrz 19:34
aaa: i między 3 "nowym odcinkiem" a odcinkiem od ściany bocznej będzie kąt prosty?
5 wrz 19:36
sushi_ gg6397228:
masz kolorowe odcinki−−> wiec czym one sa−−> 3 sztuki
5 wrz 19:47
aaa:

między niebieskim a różowym jest kąt alfa a między różowym i zielonym kąt prosty?
5 wrz 19:54
sushi_ gg6397228:
ciekawe skad to wiesz, ze jest tam kat prosty
czym jest kolor niebieski i rózowy

czym jest kolor zielony
5 wrz 19:55
aaa: no niebieski i różowy wynikał z zadania tak? Jak nie to wytłumacz...
5 wrz 19:56
sushi_ gg6397228:
widzisz ze niebieski i rozowy== przekatna sciany bocznej
wiec teraz trzeba dwa razy Pitagoras aby policzyc te kolory
oznaczenia:
krawedz podstawy a
wysokosc bryły to : ...
przekatna podstawy to : ...
przekatna sciany bocznej to ...
5 wrz 20:00
aaa: czyli jednak zielony i niebieski będą wynikały z zadania, a różowy to będzie łączył te dwa
odcinki?
5 wrz 20:04
sushi_ gg6397228:
przeciez nie ma znaczenia czy rózowy jest podany czy niebieski, jeden i drugi wychodzi z tego
samego wierzcholka co zielony
5 wrz 20:06
sushi_ gg6397228:
liczymy wielkosci wykropkowane przeze mnie, w zaleznosci od a
5 wrz 20:08
aaa: nie, ja tego chyba nie zrobie. Po prostu nie mam teraz głowy do tego...
5 wrz 20:18
sushi_ gg6397228:
podane w zadaniu: krawędź boczna jest 2 razy dłuższa od krawędzi podstawy. wiec H=...
przekatna kwadratu to ...
5 wrz 20:31
aaa: no ale to mam liczyć z pitagorasa? że 2a2 + a2 = c2 (przekątna). I w tym przypadku H = 2a
5 wrz 20:34
sushi_ gg6397228:
H= 2a
kolor rózowy/ niebieski
(2a)2+a2= kolor 2
5a2= kolor2
kolor=... przekatna siacny bocznej
przekatna podstawyto ...
5 wrz 20:37