Anusia: Do garnka o promieniu 10cm włożono dwa słoiki o promieniach 5cm.Jak duży słoik można
jeszcze zmieścić obok nich?
10 kwi 20:18
b.: Oznaczmy ten max promień 3. słoika przez r.
Popatrzmy na trójkąt utworzony przez środki słoików.
Jeden jego bok ma długość 10, a jego środkiem jest środek garnka,
a pozostałe dwa boki mają długości 5+r. To pozwala obliczyć
odległość d środka trzeciego słoika od środka garnka (z tw. Pitagorasa):
d2 + 52 = (5+r)2,
stąd d=...
A z drugiej strony d=10-r (no bo ten trzeci słoik musi dotykać brzegu garnka).
Dostajemy stąd równanie na r, wyliczamy...
11 kwi 21:35