calka
natka: calka u{x2+6x+5 / x2−6x+5} dx
5 wrz 17:58
sushi_ gg6397228:
rozloz na postac iloczynowa licznik i mianownik
5 wrz 18:09
sushi_ gg6397228:
mozna najpierw licznik x2+6x+5= (x2 −6x +5)+ 12x tak zrobic i potem caly ulamek rozbic na
dwa kawalki
dopiero wtedy mianownik rozbic na ulamki proste
5 wrz 18:10
natka: wyszlo mi 12ln x−1 dobrze
5 wrz 19:16
sushi_ gg6397228:
powinna wysc : x+ ln... + ln... + C
5 wrz 19:23
natka: mozesz to rozpisac
5 wrz 19:33
sushi_ gg6397228:
napisalem, co masz zrobic
wiec zapisz swoje obliczenia
5 wrz 19:34
natka: zrobilam tak; a/ x−5 + bx+c/ x−1 jak to przyrownalam do x2 +6x+5 wyszlo ze b=1 a=15 c= −4.
5 wrz 19:44
sushi_ gg6397228:
co napisalem o 18.10
stosuj ułamki a nie kreski
5 wrz 19:52