Sprawdz czy nieskończony ciąg (an) jest monotoniczny, jeśli:
Asia: an= (n+4) do potęgi 2
5 wrz 17:35
Grześ: Pomagam
5 wrz 17:37
Asia: świetnie
5 wrz 17:39
Grześ: Można to zrobić na przynajmniej dwa sposoby
1. Skorzystac z faktu, że ciag jest to funkcja, tylko, że okreslona na liczbach naturalnych
dodatnich, wiec:
f(x)=(x+4)
2 ⋀ x∊N
+
Badasz jak funkcję kwadratową, więc raczej jasne co dalej zrobić, określić położenie
wierzchołka lub szkic wykresu i określić monotoniczność.
2. Zbadać a
n+1−a
n, czyli:
a
n+1−a
n=(n+5)
2−(n+4)
2=(n+5−n−4)(n+5+n+4)=2n+9
Wyrażenie 2n+9 dla n∊N
+ zawsze jest dodatnie, więc ciag jest rosnący

Pozdrowienia
5 wrz 17:40
Asia: bo wiesz ja myślę że powinno byc tak ,ale nie jestem pewna
5 wrz 17:40
Asia: tak własnie myślalalm
5 wrz 17:41
Grześ: Dałem Ci wybór co do sposobu.
Jeśli wolisz "zabawę" nad analizą funkcji, to 1. sposób.
Jesli tradycyjny, to drugi
5 wrz 17:42
Asia: znajdz wartosc x dla ktorych liczby 9−x, 11−2x, 13−3 w podanej kolejnosci tworza ciag
arytmetyczny
12 wrz 19:19
Asia: POMOCY

!
12 wrz 19:23
sushi_ gg6397228:
a,b,c −−>2b=a+c do wzoru i wyznacz "x"
12 wrz 19:34
Asia: nie iwem jak
12 wrz 19:36
Asia: Bo temt to tego to byl suma poczatkoych wyrazow ciagu arytmetycznego
12 wrz 19:37
sushi_ gg6397228:
podalem przepis 2b=a+c
a,b,c−−> kolejnosc wyrazow zapisanych przez Ciebie
12 wrz 19:37
Asia: a robilam poprzednie zadanie do to tego wzoru musial podstawic an= an−1 +an+1 i to dzielone na
dwa, potem cos wyszlo i do delty podstawiac trzeba bylo i potem x1 i x2 obl.
12 wrz 19:38
sushi_ gg6397228:
a tutaj masz padane juz normalnie−−> i przeksztalcone
| | a+c | |
jak chcesz to mozesz do tego podstawic ; b= |
| |
| | 2 | |
12 wrz 19:40
Asia: no iwyszlo mi ze x = 1 i co dalej
12 wrz 19:41
sushi_ gg6397228:
to trzeba podstawic i sprawdzic; w poleceniu bylo tylko znajdz "x" aby te ... tworzyly c.
arytmetyczny−−> koniec zadania
12 wrz 19:45
Asia: ale jak
12 wrz 19:46
sushi_ gg6397228:
zapisz jeszcze raz te wyrazy ciagu
12 wrz 19:47
Asia: 9−x, 11−2x, 13−3
12 wrz 19:48
sushi_ gg6397228:
13−3 // takie cos bylo
12 wrz 19:49
sushi_ gg6397228:
to teraz wszedzie gdzie jest "x" podstaw "1"
12 wrz 19:49
Asia: takk bylo
12 wrz 19:50
Asia: no i wyszlo 8,9 i 10
12 wrz 19:51
sushi_ gg6397228:
13−3=10
wstawilas wszzedzie za "x' liczbe "1"
12 wrz 19:51
sushi_ gg6397228:
tworza one c. arytmetyczny czy nie
12 wrz 19:51
Asia: tak
12 wrz 19:52
Asia: ale w poleceniu jest znajdz wartosc x dal ktroych liczxby...
12 wrz 19:53
sushi_ gg6397228:
wiec dla x=1 podane liczby tworza c. arytmetyczny
wykonalas sprawdzenie czy rzeczywiscie dobrze policzylas "x"
12 wrz 19:54
Asia: no tylko podstawilam za x 1 czyli 9−1=8, 11−2=9, 13−3=10
12 wrz 19:56
sushi_ gg6397228:
bo czasami źle sie policzy "x" a sie cieszy ze jest dobrze; zadanie zawsze trzeba sprawdzic
wynik czy nie popelnilo sie bledow rachunkowych
12 wrz 19:57
Asia: no ale ja tylk tak obliczylam i to wszystko wiecje obliczen nie robilam
12 wrz 19:58
sushi_ gg6397228:
zadanie skonczylas w poscie o 19.41 potem wykonalas sprawdzenie o 19.51
12 wrz 19:59
Asia: niee
12 wrz 20:00
Asia: mozesz mi to sam dokladnie napisac

!
12 wrz 20:01
sushi_ gg6397228:
podalem przepis o 19.40; wykonalas obliczenia i o 19.41 podalas x=1 −−> to juz koniec tego
zadania
potem chcialem abys wykonala sprawdzenia
12 wrz 20:05
Asia: bo zobacz mam jeszczto same polecenie ale inny przyklad 3k do kwartatu − 2k +3, k do
kwadratu−k+1, −2k do kwadratu − k +5
12 wrz 20:09
Asia: okwj ctamte zrozumialam
12 wrz 20:09
sushi_ gg6397228:
zapisz po matematycznego, a nie po polsku kliknij po wiecej przykladow
12 wrz 20:12
Asia: nie moge
12 wrz 20:16
sushi_ gg6397228:
potegi masz zapsiane obok, wpisujesz liczbe (a) potem dajesz " " i w nawiasei klamerkowym
liczbe
12 wrz 20:23
patrycja: an=(n+4)2
11 wrz 16:15