trygonometria
matematyk: Zadanie: Znajdź brakujące długości boków i miary katów w trojkącie prostokątnym o
przyprostokątnych a, b, przeciwprostokatnej c i katach alfa i beta, jesli:
a=3, c=3
√2
Zadanie zrobiłam dobrze, bo sprawdzałam w odpowiedziach,. Wzięłam do tego cosinusa. A czy
mogłabym wziąć np. sinusa? W tym przypadku chyba nie moge bo nie miałabym tej niewiadomej. Ale
czy to jest jhakiś problem, mam do wyboru cosinusa albo sinusa... moge obojętnie jaki wybrać?
I jeszcze jedno pytanie...Wzięłam cosinusa 45 stopni, bo tyle mi wyszło z głowy. Najpierw
musze obliczyć ile jest stopni, aby wybrać potem stopnie tak? Czy jakoś inaczej się to
oblicza?
matematyk: ten przykład moge obliczyć a=4 c=6 z sinusa 30 stopni bo tyle mi wyszło alfa, a potm z
pitagorasa, a także mogłabym obliczyć to w jakiś inny sposób?