ile elementow moze liczyc iloczyn
goska: Witam serdecznie potrzebna mi pomoc w rozwiazaniu tego zadania niewiem od czego zaczac
A=7 elementow
B=2 elementy
A∩B ile elementow moze liczyc iloczyn?
5 wrz 17:01
madzik: jeśli B⊂A, to A∩B=2 elementy
jeśli A⊂B, to A∩B= 5 elementów
5 wrz 17:10
goska: Dziekuje za pomoc ale czy moge prosic o jasniejsze wytlumaczenie bo nie kumam dlaczego pierwsze
jest B⊂A , A⊂B
5 wrz 17:28
goska: Bardzo prosze o wytłumaczenie mi tego zadania
5 wrz 17:46
Grześ: Weź sobie kartke i narysuj dwa kółka symbolizujące zbiory.
Możesz mieć różne sytuacje, mogą być całkiem rozłączne, mieć jeden punkt współny, lub zbiór B
zawierać sie w zbiorze A, czyli 2 wspl. elementy.
I to jest właśnie ten iloczyn, który może wynosić 0,1 lub 2

Czyż nie logiczne?
5 wrz 17:48
goska: Chyba tak , czy wyliczenie moze tez tak wygladac?
A=1,2,3,4,5,6,7
B=1,2
A∩b 1,2
6 wrz 12:55
ICSP: madziku możesz mi powiedzieć jakim cudem A⊂B skoro A jest większe?
goska według mnie nie może tak wyglądać, ponieważ nie mamy podane co zawierają zbiory AB.
Równie dobrze A = {1,2,3,4,5,6,7} oraz B = {8,9}. Dlatego właśnie w tym zadaniu ważna jest
informacja B⊂A.
6 wrz 12:59
goska: wiec jak to bedzie poprawnie
6 wrz 13:03
ICSP: A∩B może mieć:
0 elementów np. A = {0,1,2,3,4,5,6} B = {7,8}
1 element np. A = {0,1,2,3,4,5,6} B = {6,7}
2 elementy np A = {0,1,2,3,4,5,6} B = {5,6}
6 wrz 13:05
ICSP: czy reszta forumowiczów się zgodzi? Wiadomo jaki jestem z Prawdopodobieństwa.
6 wrz 13:06
goska: zakupilam ksiazke i jest odpowiec do tego zadania i wynik jest 0, 1 ,2 czyli Grzes wytłumaczył
dobrze tylko jeszcze jedno pytanie skad to 0
6 wrz 16:50