Logarytmy - oblicz wartość wyrażenia.
iska: Zadanie z Testów Maturalnych wydawnictwa AKSJOMAT, test XII, zadanie 32
Wiedząc, że log p 2=0,24 oraz log p 6=1,11, oblicz wartość wyrażenia log p 8
√6 z dokładnością
do 0.1
Nie wiem w ogóle z której strony to ugryźć. Nawet nie tyle chodzi mi o rozwiązanie co o jakąś
wskazówkę. Jeśli ktoś będzie tak miły żeby się zainteresować, będę wdzięczna

I przepraszam za tak nieładne napisanie niewiadomej "p" w logarytmach ale nie doszukałam się
jak to tak ładnie zrobić
5 wrz 16:50
xXx:
log
p 2 = 0.24 ⇒ 3 log
p 2 = 0.72 ⇒ log
p 8 = 0.72
| | 1 | |
logp 6 = 1.11 ⇒ |
| logp 6 = 0.555 ⇒ logp √6 = 0.555 |
| | 2 | |
log
p 8 + log
p √6 = log
p 8
√6 ⇒ 0.72 + 0.555 = 1.275 ≈ 1.3
5 wrz 17:14
iska: Sprytne

Ale z ta 1/2 coś nie do końca mi pasuje. W końcu jeśli weźmiemy przykład na zwykłych liczbach
to np. 1/2 log=2 nie wynosi pierwiastek z dwa. Ale dzięki za wskazówkę
5 wrz 17:27
MAREK: Szukam rozwiązań z obliczeniami z "Testów Maturalnych" z wydawnictwa "Aksjomat" dla zestawów
nr.19 (zadania od 13 do 25) i 20 ( zadania od 1 do 13). Bardzo proszę o pomoc chodzę do
zaocznej i nie specjalnie mam czas.
TERMIN ODDANIA PRAC MIJA 24 LISTOPADA
Odp. proszę na adres:
toruńskimarek@interia.pl
Z góry dziękuję za wszelką pomoc Marek.
2 paź 21:24
ZKS:
Mogę podać numer konta bankowego na które trzeba zrobić przelew?
2 paź 21:30
Eta:


przelew w $$$$$$$ ?
2 paź 21:39
ZKS:
Hehe czarny rynek rozkwita na forum oczywiście żartuje.
2 paź 21:47
MAREK: ALE JA NIE ŻARTUJĘ TO PILNE JAK MOŻECIE POMÓŻCIE
3 paź 21:43
Eta:
4 paź 00:55
Basia: Nawet tego minimum jakim jest zamieszczenie treści nie ma.
O tempora, o mores !
4 paź 01:31
Piotr:
Marku wiele osob tutaj pomaga. z zyczliwosci i checi pomocy. ale Ty nawet nie podales
zadania. oczekujesz, ze zakupimy ow zbior zadan czy tez bedziemy szperac po internecie?
do 24 listopada jest troche czasu, zamieszczaj tu zadania a na pewno ktos pomoze.
4 paź 01:47
Gustlik: | | 1 | |
logp(8√6)=logp8+logp√6=logp23+logp612=3logp2+ |
| logp6=... podstaw dane |
| | 2 | |
i oblicz.
4 paź 01:50
krystek: @Basiu Popieram . Chociaż na tym forum szanujmy się.
Nam trudno przejść do porządku i pogodzić się, chociaż mówią ,że należy akceptować te czasy i
te zwyczaje.
4 paź 08:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
krystek − jakie zwyczaje ? Chamstwo i brak dobrego wychowania to nie są zwyczaje dzisiejsze
tylko lenistwo takich ludzi jak MAREK.
4 paź 10:02
krystek: @Artur i być może taka osoba skończy szkołę , potem "jakąś uczelnię" i ....nie dopiszę!
4 paź 13:38
MAREK: Artur z.............
Nie znasz mnie a oceniasz, ja pracuję i się uczę.
A tak na marginesie to nie wiem w jakim wieku jesteś,ale ja mam już dorosłe dzieci
5 paź 19:32
MAREK: 1/ Mediana zestawu danych dotyczących długości snu uczniów pewnej klasy wynosi:
liczba godz.snu. 6 7 8 9 10 11
liczba wskazań. 3 6 6 12 2 1
2/ Wiadomo że P(A)=jedna trzecia; P(B)=jedna druga

(A∪B)=dwie trzecie dla pewnych zdarzeń A i
B. Wówczas P(A ∩ B) wynosi?
5 paź 19:43
Eta:

1/ 3+6+6+12+2+1= 30 30:2= 15
| | 8+9 | |
mediana = |
| = 8,5 godziny snu |
| | 2 | |
2/ P(AUB)= P(A)+P(B)− P(A∩B)
| | 2 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | |
|
| = |
| + |
| −P(A∩B) ⇒ P(A∩B)= |
| + |
| − |
| =...... |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
5 paź 21:03
pigor: ... np. tak :
1) suma wskazań= 3+6+6+12+2+1= 30 − liczba parzysta, więc mediana
liczby godzin snu : me= 12(x15+x16={12(8+9)= 8,5 (osiem i pół) ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2) P(A∩B)= P(A)+P(B}−P(AUB)=13+12−23= 26+36−46= 16
5 paź 21:14
Eta:

Pomogę

niech Twoje dzieci mają "wykształconego" tatę

Zestaw
Test XIX
| | H | | 1 | |
13/ |
| =sin30o ⇒ H= 3*sin30o= 3* |
| = 1,5 km |
| | 3 | | 2 | |
odp: D)
| | 3 | |
14/ trójkąt T2 podobny do trójkąta T1 w skali k= |
| = 3 |
| | 1 | |
to |B
2C
2|= k*|B
1C
1|= 3*4= 12
odp: D)
5 paź 21:17
Eta:
Spadam
pigor dawaj dalej, bo nie mam zamiaru się powtarzać
5 paź 21:18