logarytmy
Monia: 34log35−3
(3log35)4 : 33
54 : 33
czy to tak ma wyglądaC?
5 wrz 16:35
sushi_ gg6397228:
zgadza sie
5 wrz 16:41
Monia: a nie tak że ostateczny wynik to :
5
4 : 5
3
bo tam jest 5−3 a potęgi odejmujemy przy dzieleniu
5 wrz 16:43
sushi_ gg6397228:
−3 jest za logarytmem
34log3 5 − 3= 34log3 5 : 33
5 wrz 16:44
Monia: ehh dzięki moge dac Ci zaraz inne przykłady do sprawdzenia?
5 wrz 16:46
sushi_ gg6397228:
pisz tutaj smialo
5 wrz 16:46
madzik: | | 3 log3 54 | | 54 | | 25*25 | | 625 | | 4 | |
= |
| = |
| = |
| = |
| = 23 |
| |
| | 33 | | 33 | | 9*3 | | 27 | | 27 | |
5 wrz 16:47
sushi_ gg6397228:
a kto kazal to wymnazac
5 wrz 16:49
Monia: 272log34−4
(3log34)2)3=
= 46 : 33 tak?
5 wrz 16:50
sushi_ gg6397228:
najlepiej rozbic to tak jak w pierwszym przykladzie, a potem robic zamiane 27=3 do potegi...
5 wrz 16:51
Monia: sorki tam ma byc 34
5 wrz 16:51
Monia: log(log3(log2x))=0
100=log3(log2x)
log3(log2x)=1
log2x=3
x=8
a to dobrzE?
5 wrz 16:53
sushi_ gg6397228:
na razie zapisz jeszcze raz te 27 do potegi... i po mołu; nigdzie Tobie nie uciekne
5 wrz 16:55
Monia: ale co źle napisałam? tak mam w ksiązce

ze 27
2log34−4
5 wrz 16:56
sushi_ gg6397228:
napisalem aby powoli robic przeksztalcenia 272log3 4 * 274=...
5 wrz 16:58
Monia: ma byc razy czy podzielic

jesli jest 4−4
5 wrz 16:58
sushi_ gg6397228:
tam ma byc 27−4
zajmij sie pierwsza czescia zadania
5 wrz 17:02
Monia: a dobry wynik mi wyszedl?
5 wrz 17:02
Monia: −3 jest za logarytmem
34log3 5 − 3= 34log3 5 : 33
tak mi na początku podałes bez tego minusa, to jak mam robic?
5 wrz 17:04
Monia: a w sumie to chyba bez różnicy bo wynik taki sam tak?
5 wrz 17:06
sushi_ gg6397228:
robimy ten przyklad z 27do potegi ..., bo pierwszy mamy zrobiony
5 wrz 17:08
sushi_ gg6397228:
jak zrobisz po kolei to zobaczysz gdzie sa błedy popelnione
5 wrz 17:09
Monia: dobra od początku napisze bo juz sie zgubiłam
5 wrz 17:10
Monia:
272log34−4
3log34)2)3) : 34
46 : 34
a teraz?
5 wrz 17:13
sushi_ gg6397228:
mowilem aby na samympoczatku rozbic na dwa czynniki a dopiero potem rozmieniac 27= 3 do potegi
5 wrz 17:14
Monia: ale tak od razu nie moze byc?to jest błąd?
5 wrz 17:15
Monia: to jest błąd bo wyjdzie 46 : 312 tak?
5 wrz 17:16
sushi_ gg6397228:
zgadza sie
w potedze bedzie wtedy:
3(2log3 4 − 4) = 6log3 4 − 12
5 wrz 17:18
sushi_ gg6397228:
zadania z 16:53 jest ok x= 8
5 wrz 17:20
Monia: ohh dzięki

to kolejny raz zrobie to od nowa

tyle że na lekcji miałam tak ze ta 2 co stoi przed logarytmem że jest to jako potęga w tym
wypadku tej liczby 3
5 wrz 17:20
sushi_ gg6397228:
rozmienilem 27= 33 i dlatego u mnie teraz pojawila sie 3 przed nawiasem
po prostu jak jest duzo rzeczy do robienia, to trzeba stosowac nawiasy w potedze i nie bedzie
wtedy kłopotu
5 wrz 17:23
Monia: to ostatni raz Ci to napisze i powiesz czy jest ok

bo jak juz sie tego zaczelam uczyc to chce
miec bez błędu i dobrze zrozumiec..
5 wrz 17:24
Monia: (3
log34)
6 * 27
−4
4
6 * 3
−12
tak
5 wrz 17:28
sushi_ gg6397228:
mialo byc po kolei a znowu jest na szybkiego
5 wrz 17:30
Monia: no nie mow ze znowu źle? przeciez ten 3log3 sie skraca z tą 3 i zostaje 46 to jak moze
byc inaczje jeszcze?
5 wrz 17:31
sushi_ gg6397228:
27(2log3 4 − 4) = 33(2log3 4 − 4) = 36log3 4 − 12= 3(6log3 4 ) * 3−12 =
= 3log3 46 : 312 =46 :312
5 wrz 17:32
Monia: ajj to źle zrozumiałam Twój zapis z tym minusem... DZIĘKUJE jestes super
5 wrz 17:34
sushi_ gg6397228:
lub robisz
27(2log3 4 − 4)= 272log3 4 * 27− 4=.. i potem wiadomo co
5 wrz 17:36