stereometria
KASIA: Hej .
Mam problem, pomóżcie proszę.
Pole przekroju osiowego walca jest równe 12 cm2. Wysokość walca jest trzy razy większa od
promienia podstawy walca. Oblicz pole powierzchni całkowitej walca.
No to dane to:
P▭ = 12 cm2
H = 3R
I teraz muszę obliczyć pole podstawy i pole powierzchni bocznej i dopiero całkowitej czy jak ?
Help.!
5 wrz 16:31
Pestek: no
5 wrz 16:32
KASIA: no to tak ?
Pp = πR2
Pb = 2πRH = 2πR*3R=2π3R2
Pc = 2 Pp*Pb = 2*πR2*2π3R2 = 4π24R2
jakoś dziwnie .. ; /
5 wrz 16:37
sushi_ gg6397228:
zapisz wzor na pole przekroju walca−−> co to jest za figura
5 wrz 16:39
KASIA: osiowego ?
to P = 2R*H
5 wrz 16:41
sushi_ gg6397228:
ile wynosi H−−> z zalozenia
ile wynosi P z zalozenia
5 wrz 16:43
KASIA: ale z którego założenia ?
5 wrz 16:48
sushi_ gg6397228:
wypisalas je w pierwszym swoim poscie, chce abys teraz to podstawila do wzoru
P= 2R*H
5 wrz 16:49
KASIA: P = 2R*3R=6R2
5 wrz 16:50
KASIA: i co teraz w takim bądź razie ?
5 wrz 16:52
sushi_ gg6397228:
P= ... tez to trzeba podstawic
5 wrz 16:52
sushi_ gg6397228:
pisalem, ze podstawiamy za H i za P
5 wrz 16:53
Pestek: podstaw i oblicz r potem h i całą resztę
5 wrz 16:53
KASIA: aaaaa , czyli ..
12 = 6R2 / :6
R2= 2 / √
R = √2
H = 3R = 3√2
tak?
5 wrz 16:56
KASIA: i potem Pc.
Pc = 2πR2+2πRH
Pc = 2π(√2)2+2π*√2*3√2 = 4π+12π=16π
dobrze ?
5 wrz 17:02
sushi_ gg6397228:
H i R sie zgadza
5 wrz 17:03
sushi_ gg6397228:
Pc tez wychodzi dobrze choc na koncu wszedzie brakuje jednostek
5 wrz 17:04
KASIA: Ok, ale to dopiszę.

Mam jeszcze jeden problem.
Mianowicie..
Prostokąt o bokach długości 2 cm i 4 cm obracano wokół prostej zawierającej krótszy bok.
oblicz pole przekrój osiowego otrzymanego walca, pole powierzchni całkowitej i objętość tego
walca.
Wyszło mi tak:
V = 8π cm
3
P
c = 16π cm
2
P
▭ = 8 cm
2
czy tak ma to być ?
5 wrz 17:10
sushi_ gg6397228:
co bedzie w tym zadaniu R a co H−−> jakie wielkosci
jezeli na to umiesz odpowiedziec to wtedy zadanie to juz bułka z masłem i bananem
5 wrz 17:15
KASIA: no jeśli to obracano wokół prostej zawierającej krótszy bok to wtedy H = 2 cm i R= 2 cm, bo to
połowa podstawy czyli 4cm ..
nie wiem ja to tak widzę .
5 wrz 17:21
sushi_ gg6397228:
weź w reke komorke postaw na kartce i obróć tak jak podano w zadaniu,
przy obrocie przyłóz ołowek do konca i obracaj grafitem po kartce
ile wyjdzie H
ile wyjdzie R
5 wrz 17:27
KASIA: ee już jednak chyba nie .. ; ]
narysowałam sobie porządnie i wyszło mi teraz tak :
V = 32π cm3
Pc = 48πcm2
P▭ = 16cm
5 wrz 17:28
Grześ: Wszystko jest ok
5 wrz 17:31
KASIA: ok. dzięki wielkie za pomoc. ;: )
5 wrz 17:31
sushi_ gg6397228:
tylko ostatnie pole cm2
5 wrz 17:34
KASIA: tak : )
dzięki naprawdę : )
5 wrz 17:41