Równanie różniczkowe pomocy
Vergil: y"+6y'+9y=(1+x)e3x
5 wrz 16:30
Vergil: Po wyznaczeniu równania charakterystycznego i Δ=0 oraz wyliczeniu pochodnych wychodzi mi
równanie w którym lewa strona się redukuje do 0 a z prawej mam nadal 1+x
czy wtedy rozwiązaniem zadania jest równanie ogólne y=(C1+C2x)erx (r=3)
5 wrz 16:35
sushi_ gg6397228:
rozwiazujesz rownania szczególowe(dwa, kazde osobne), po wczesniejszym zrobieniu
jednorodnych
e3x + x* e3x
5 wrz 16:40
Vergil:
A to nie jest tak że jak mam rozwiązanie ogólne przewiduje kształt całki szczegółowej tj.
y=(a+bx)e3x
y'=b*e3x+(a+bx)*e3x*3
y"=b*e3x+b*3e3x+(a+bx)*3e3x*3
a następnie wstawiam to tutaj
y"−6y'+3y=(1+x)e3x
Wyliczam A i Bx które dodaje do równania ogólnego ?
5 wrz 16:59
sushi_ gg6397228:
mozna tez i tak; czasami jak sa skomplikowane przyklady, wtedy trzeba rozbic na dwie lub wiecej
sum i kazde rozwiazanie szczegolowe liczyc osobno
w zadaniu pierwiastkiem jest r=−3
5 wrz 17:07
Vergil: Aj mój błąd tam powinien być minus nie y"+6y'+9y=(1+x)e3x tylko y"−6y'+3y=(1+x)e3x i wtedy
r=3
Ale tak jak pisałem niepokoi mnie to że po podstawieniu całość się redukuje więc mam
0=e3x + xe3x
Wiem że metoda wyliczeń jest dobra bo tego typu równanie zawsze tak wyliczałem ale nie wiem co
zrobić w tym przypadku gdy całą lewa strona znika
Teoretyczne rozwiązanie to y=(C1+C2x)erx+(a+bx)e3x ale skoro nie ma a i bx to będzie to
wyglądać tak y=(C1+C2x)erx+0
5 wrz 17:25
sushi_ gg6397228:
źle policzona druga pochodna
5 wrz 17:29
Vergil:
niestety ale jedynie błąd przy przepisywaniu tutaj a nie w moich obliczeniach

y"=b*e
3x*3+b*3e
3x+(a+bx)*3e
3x*3
5 wrz 17:41
sushi_ gg6397228:
y'= b* e
3x
y'' = 3*b*e
3x a co u Ciebie jest
5 wrz 17:44
Vergil: 3be
3x+3be
3x+(bx+a)9e
3x − 6(be
3x+(bx+a)3e
3x) + 9(bx+a)e
3x=(1+x)e
3x /: e
3x
6b+9bx+9a−6b−18bx−18a+9bx+9a=1+x
nie widze tutaj błędu
5 wrz 17:49
sushi_ gg6397228:
bo do dupy liczysz pochodne
zapisz kazda funkcje osobno i pod spodem jej pochodna
5 wrz 17:54
Vergil:
"a co u Ciebie jest"
Tak ale w tym wyżej poprawiłem to ale tak jak mówiłem to tylko kwestia tego że źle przepisałem
to tutaj
5 wrz 17:57
sushi_ gg6397228:
mowie trzeci i ostatni raz masz źle policzoną drugą pochodna
5 wrz 18:06
Vergil: tak lepiej

bo naprawdę nie widzę tu już błędu
y=e
3x(bx+a)
y'=e
3x(b+3a+3bx)
y"=e
3x(3b+3b+9a+9bx)
5 wrz 18:15