dwa krótkie zadania
Ankaa2543: | | a+b | |
1. Jeżeli dla pewnych dodatnich liczb P, a, b, h zachodzi równość P= |
| razy h, to |
| | 2 | |
liczba a jest równa?
2. Jeżeli a jest liczbą różną od zera, to suma liczby a i odwrotności jej kwadratu jest równa?
Na początku mi się wydawało, że to będzie proste, niestety odpowiedzi nie zgadzają się z tym co
mi wyszło, mógłby mi ktoś to zrobić i wyjaśnić? Z góry dzięki.
5 wrz 16:20
Pestek: napisz jakie powinny wyjsc odp.
5 wrz 16:21
Pestek: a=2p−bhh?
5 wrz 16:23
5 wrz 16:27
Pestek: no więc:
P=
a+b2*h / mnożymy razy 2 obustronnie
2P=(a+b)*h /dzielimy przez h obustronnie
a+b =
2Ph / odejmujemy b obustronnie
a =
2Ph − b
koniec
5 wrz 16:30