Procent składany ...
polkaD09: 1.Komputer taniał trzykrotni o 10% i obecnie kosztuje 1749,60zł.
a) Jaka była początkowa cena komputera ?
b) O ile procent łącznie staniał komputer ?
2. Liczba mieszkańców miasta co roku wzrasta o 5%. Po ilu latach się podwoi. Pomocy


5 wrz 14:38
Pestek: x − cena poczatkowa
((x*0,9)*0,9)*0,9=0,729x
0,729x=1749,60/:0,729
x=2400
5 wrz 16:05
Pestek: 100%−72,9%=27,1% staniałłącznie
5 wrz 16:07
5 wrz 16:11
Pestek: tam powinno być (1,05)
n=2 w przedostatniej linijce
5 wrz 16:13