Praca siły
Karolynka07: Praca siły F(x,y)=[−x2 y,xy2} przemieszczająca masę jednostkową wzdłuż krzywej k:2x2 +2y2
=1 wynosi?
5 wrz 14:34
Trivial:
W = ∮k F∘dr.
5 wrz 15:17
Trivial: Sorry zły znaczek wpisałem

Miało być ∫ zamiast ∮.
5 wrz 15:33
Karolynka07: czyli W= ∫ (−x2 y)dx+ (xy2)dy i co dalej licze pochodne czy parametryzuje?
5 wrz 15:48
Trivial:
Można policzyć z twierdzenia Greena.
| | 1 | |
Krzywa k jest brzegiem koła k((0,0), |
| ) = D. |
| | √2 | |
F̅ = (P, Q) = (−x
2y, xy
2)
| | ∂Q | | ∂P | |
∫k F̅∘dr̅ = ∬D ( |
| − |
| )dxdy = ... |
| | ∂x | | ∂y | |
5 wrz 16:49
KubaMatczik: Aby obliczyć praca siły F(x, y), która przemieszcza masę jednostkową wzdłuż krzywej k: 2x
2 +
2y
2 = 1, możemy skorzystać z definicji pracy:
�
=
∫
�
�
⋅
�
�
,
W=∫
C
F⋅dr,
gdzie C to krzywa,
�
(
�
,
�
)
F(x,y) to wektor siły, a
�
�
dr to element przesunięcia na krzywej.
Najpierw obliczmy element przesunięcia
�
�
dr. W naszym przypadku krzywa jest opisana równaniem
2
�
2
+
2
�
2
=
1
2x
2
+2y
2
=1, więc możemy użyć parametryzacji krzywej w następujący sposób:
�
(
�
)
=
cos
(
�
)
x(t)=cos(t)
�
(
�
)
=
sin
(
�
)
,
y(t)=sin(t),
gdzie
0
≤
�
≤
2
�
0≤t≤2π. Teraz możemy obliczyć pochodne
�
′
(
�
)
x
′
(t) i
�
′
(
�
)
y
′
(t):
�
′
(
�
)
=
−
sin
(
�
)
x
′
(t)=−sin(t)
�
′
(
�
)
=
cos
(
�
)
.
y
′
(t)=cos(t).
Teraz możemy obliczyć
�
�
dr jako wektor:
�
�
=
[
�
�
�
�
]
=
[
−
sin
(
�
)
cos
(
�
)
]
�
�
.
dr=[
dx
dy
]=[
−sin(t)
cos(t)
]dt.
Teraz możemy obliczyć
�
(
�
,
�
)
F(x,y) na krzywej:
�
(
�
(
�
)
,
�
(
�
)
)
=
[
−
�
2
�
�
�
2
]
=
[
−
cos
2
(
�
)
sin
(
�
)
cos
(
�
)
sin
2
(
�
)
]
.
F(x(t),y(t))=[
−x
2
y
xy
2
]=[
−cos
2
(t)sin(t)
cos(t)sin
2
(t)
].
Teraz możemy obliczyć iloczyn skalarny
�
F i
�
�
dr:
�
⋅
�
�
=
[
−
cos
2
(
�
)
sin
(
�
)
cos
(
�
)
sin
2
(
�
)
]
⋅
[
−
sin
(
�
)
cos
(
�
)
]
�
�
=
(
−
cos
2
(
�
)
sin
(
�
)
⋅
(
−
sin
(
�
)
)
)
+
(
cos
(
�
)
sin
2
(
�
)
⋅
cos
(
�
)
)
�
�
F⋅dr=[
−cos
2
(t)sin(t)
cos(t)sin
2
(t)
]⋅[
−sin(t)
cos(t)
]dt=(−cos
2
(t)sin(t)⋅(−sin(t)))+(cos(t)sin
2
(t)⋅cos(t))dt
https://www.praca.pl
6 wrz 15:16
Min. Edukacji: Teraz widać czarno na białym, ze to forum nadaje sie tylko do prostych zadań z dawnej SP
6 wrz 19:20