Oblicz długość krzywej
Joanna: 1. Oblicz długość krzywej y=√x, gdzie x∊[0,1]
5 wrz 09:49
AS: Długość krzywej o równaniu y = f(x) w przedziale <a,b>
wyraża się wzorem
b
L = ∫ √1 + y'2 dx
a
Obliczam całkę nieoznaczoną
J = √1 + √x2dx = ∫√1 + xdx
Podstawienie: 1 + x = t , dx = dt
J = ∫√tdt = ∫t1/2dt = t3/2/{3/2} = (2/3)(√1 + x)3
Przechodzę do całki oznaczonej
1
L = (2/3)(√1 + x)3 | = 2/3(√8 − 1) = 2/3(2√2 − 1)
0
5 wrz 10:15
Joanna: Dziękuję
5 wrz 10:26
ICSP: AS w tym wzorze jest pochodna funkcji podniesiona do kwadratu?
5 wrz 11:42
AS: Tak,tylko kreska zlewa się z kwadratem
5 wrz 12:13
ICSP: czyli pochodna z √x to √x?
5 wrz 12:14
AS: Paskudnie poknociłem,już poprawiam.Pardon
5 wrz 12:21
AS:
| | 1 | |
f(x) = √x , f'(x) = |
| |
| | 2√x | |
1
L = ∫
√1 + 1/(4x)dx
0
Obliczam całkę niezonaczoną
Podstawiam
| | 1 | | 1 | |
√1 + 1/(4x) = t ⇒ 1 + |
| = t2 ⇒ x = |
| |
| | 4x | | 4(t2 − 1) | |
| | 1 | | −2t | | −tdt | |
dx = |
| * |
| dt = |
| |
| | 4 | | (t2 − 1)2 | | 2(t2 − 1)2 | |
| | −tdt | | −1 | | t2 | |
J = √1 + 1/(4x) = = ∫t* |
| dt = |
| ∫ |
| |
| | 2(t2 − 1)2 | | 2 | | (t2 − 1)2 | |
| | −1 | | t2 − 1 + 1 | | −1 | | dt | | dt | |
J = |
| ∫ |
| dt = |
| (∫ |
| + ∫ |
| ) |
| | 2 | | (t2 − 1)2 | | 2 | | t2 − 1 | | (t2 − 1)2 | |
| | dt | | dt | | 1 | | −dt | | dt | |
J1 = ∫ |
| = ∫ |
| = |
| (∫ |
| + ∫ |
| ) |
| | t2 − 1 | | (t + 1)*(t − 1) | | 2 | | t + 1 | | t − 1 | |
J2 pobrałem z tablic,brak mi czasu na rozpisywanie
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | t + 1 | |
J2 = |
| ( |
| − |
| ) + |
| ln |
| |
| | 4 | | 1 + t | | t − 1 | | 4 | | t − 1 | |
Proszę dalej dokończyć,bo brak mi czasu.
Jak zdążę to po powrocie dokończę.
5 wrz 13:22
martin: Oblicz długość krzywej o równaniu
√x3 gdzie x=0 i x=1. Proszę o szybką pomoc


:<
23 cze 17:37
Mila:
f(x)=
√x3=x
32
L=
0∫
1√1+(9/4)xdx dokończ
23 cze 18:03