Wysokość ostrosłupa
Mateusz:

Na rysunku przedstawiony jest ostrosłup , którego podstawa jest prostokąt o wymiarach 8 cm x 6
cm. Stosunek długości krawędzi bocznej tego ostrosłupa do długości przekątnej jego podstawy
jest równy 2:1.
a) Oblicz wysokość tego ostrosłupa.
b) Czy możliwe jest umieszczenie w tym ostrosłupie stożka o promieniu podstawy 3 cm i wysokości
49√1510
Moje obliczenia :
6
+ 8
2 = x
2
x
2 = 100
x = 10
4 wrz 21:31
Mateusz:

Rysunek pomocniczy

Według mnie x to przekątne
4 wrz 21:35
ICSP: Dwa pytania:
1. Ile wynosi krawędź boczna
2. Jakiego rodzaju jest trójkąt który zawiera : połowę przekątnej podstawy, wysokość, krawędź
boczną? Jeżeli możesz narysuj go(nawet nie musi być trójwymiarowy. Wystarczy normalny trójkąt)
4 wrz 21:47
Mateusz:

1. "Stosunek długości krawędzi bocznej tego ostrosłupa do długości przekątnej jego podstawy
jest równy 2:1. więc wydaje mi się że 20 cm
2. Powinien być to trójkąt prostokątny
4 wrz 21:54
ICSP: czyli ustalone.
Krawędź boczna ma 20 ( nie rozumiem dlaczego brak tej danej na rysunku?
Jeżeli x jest przekątną podstawy wtedy jest źle zaznaczone na tym rysunku. Zauważ że nie cały x
jest w tym trójkącie.
4 wrz 21:57
Mateusz: Czyli teraz z twierdzenia Pitagorasa powinno mi wyjść że:
12 x
2 + h
2 = l (krawędz boczna)
5
2 + h
2 = 20
2
h
2 = 400 − 25
h
2 = 375
h = 19,36
Czy to jest dobrze
4 wrz 22:05
ICSP: przyczepię się do dwóch rzeczy.
| | 1 | |
pierwszą jest zapis |
| x2. Jest on błędny ponieważ według tego zapisu najpierw podnosimy |
| | 2 | |
10
2 a później dopiero dzielimy przez 2.
| | 1 | |
Prawidłowy zapis to ( |
| x)2. |
| | 2 | |
5
2 + H
2 = 400
H
2 = 20
2 − 5
2 = (20−5)(20+5) = (15)(25)
H =
√(15)(25) = 5
√15. − i właśnie ten zapis H jest drugą rzeczą do której się przyczepię.
Reszta ok.
4 wrz 22:11
Mateusz: Jak teraz obliczyć b)
4 wrz 22:18
ICSP: Stożek możemy umieścić w ostrosłupie gry : wysokość stożka jest mniejsza od wysokości
ostrosłupa oraz gdy podstawa stożka mieści się w podstawie ostrosłupa.
Potrzebne dane: Długość średnicy podstawy stożka (musi być ≤ 6 (wystarczy wykazać tylko dla
krótszej krawędzi co jest zresztą logiczne). Druga potrzebna dana to wysokość. Jest ona podana
w zadania. Wystarczy napisać te warunku w formie matematycznej.
4 wrz 22:22
Mateusz: No więc chyba o to chodzi

Średnica : 3≤6 Wysokość :
49√1510≤5
√15
4 wrz 22:29
ICSP: promień ≠ średnicy.
4 wrz 22:33
Mateusz: Aha to średnica wynosi 6 cm czyli i tak zmieści się
4 wrz 22:37
ICSP: na styk ale się zmieści. Jeszcze tylko Eta potwierdzi i będzie git.
4 wrz 22:44