matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomiany
Karolina:
Jak rozłożyć następujące wielomiany: I) 8x
3
+1= II) 9x
2
(x+2)
2
−x
2
= III) 16x
4
−1=
4 wrz 20:43
ICSP:
I a
3
+ b
3
= ... II a
2
− b
2
= ... zauważ że : 9x
2
(x+2)
2
= (3x(x+2))
2
III a
2
− b
2
= ... Wzory znajdziesz tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/strona/55.html
4 wrz 20:45
krystek:
I a
3
+b
3
=( )( ) IIa
2
−b
2
= (a+b)(a−b) III tak jakII
4 wrz 20:46