Skróć wyrażenie wymierne
ewa: skrócić wyrażenie wymierne
4 wrz 20:17
sushi_ gg6397228:
to teraz zrob sama
wskazówka (a3−b3)=...
4 wrz 20:20
krystek: W liczniku masz wzór a3−b3=...
A w mianowniku(a+b)2=
4 wrz 20:20
ewa: o cholercia..
4 wrz 20:22
sushi_ gg6397228:
tylko licznik rozpisz, z tego wzoru co podalem
4 wrz 20:25
ewa: | (3a−1)(9a2+3a+1) | |
| = 3a − 1 |
| 9a2+3a+1 | |
4 wrz 20:29
krystek: oj przepraszam za mianownik . mój błąd ,nie ma podwojenia.
(3a−1)(9a2+3a+1) to rozkład licznika i skraca się z mianownikiem
4 wrz 20:29
sushi_ gg6397228:
krystek to jeszcze zapisz Jej rozwiazanie w zeszycie
4 wrz 20:31
ewa: rozwiązań to ja nie chcę, bardzo dziękuję za wskazówkę : )
4 wrz 20:33
ICSP: Jaki ruch się zaczął robić
4 wrz 20:35
krystek: Zyczę powodzenia !
4 wrz 20:37