obliczanie przeciw prostakatnej
Mateusy: Wysokość AD trojka ABC podziela jego przeciwprostokątna na dwie odcinki o długości 0,9 cm i 1,6
cm. Obliczy długość dłuższej przyprostokątnej trójkąta ABC.
4 wrz 20:15
sushi_ gg6397228:
jest taki wzor na wysokosc opuszczona z kata prostego
h=√|BD|*|DC|
lub ulozyc trzy rownania (Pitogorasy) dla jednego duzego trojakata i dowch malych
4 wrz 20:19
Mateusz: Nie rozumiem jak mam ułożyć te równania... Mam tylko dwie dane to jak ułożyć trzy równania
4 wrz 20:26
sushi_ gg6397228:
przyprostokatna dłuzsza−−>a
przyprostokatna krótsza−−>b
wysokosc trojkata−−> h
i juz masz reszte danych
zrob rysunek
4 wrz 20:30
Mateusz: Ja do tego zadania nie mam żadnego rysunku... Czy wysokość trójkąta i krótsza przyprostokątna
to nie jedno i to samo
4 wrz 20:38
ICSP: i dlatego kolega napisał zrób rysunek.
Napiszę ci to jeszcze raz.
h = √|BD|*|DC| = ...
Jak opuścisz wysokość powstaną dwa trójkąty. Mniejszy i większy. Obydwa mają nastepujące
własności:
− są prostokątne
− jedną z ich przyprostokątnych jest h
− przeciwprostokątne w tych trójkątach są przyprostokątnymi trójkąta ABC.
dłuższa przyprostokątna zatem będzie przeciwprostokątną w większym trójkącie. Liczysz z
twierdzenia Pitagorasa:
|dłuższa przyprostokątna|2 = h2 + |1,6|2
4 wrz 20:43
ICSP: Jeszcze odpowiem na twoje pytanie: "Czy wysokość trójkąta i krótsza przyprostokątna
to nie jedno i to samo

"
Każdy trójkąt posiada trzy wysokości. W wypadku trójkąta prostokątnego dwie z tych
wysokości są jednocześnie przyprostokątnymi. My rozmawiamy o tej trzeciej która jest
opuszczona na przeciwprostokątną.
4 wrz 20:54
Mateusz:

Tak chyba powinien wyglądać rysunek... mimo to dalej nie wiele kapuje... x to jest dłuższa
przyprostokątna którą mam obliczyć

która latera ma 0,9 cm a która 1,6
4 wrz 21:01
ICSP: |CD| = 0,9 , |DB| = 1,6.
4 wrz 21:02
Eta:

h=
√|CD|*|DB|=
√1,44= 1,2
|AB|=
√h2+|DB|2=.....
4 wrz 21:07
Mateusz: h=
√0,9*1,6
h={1,44}
h=1,2
1,6
2 + 1,2
2 = x
2
2,56 + 1,44 = x
2
x
2 = 4
x= 2
To jest poprawne rozwiązanie

Czy udzielasz korepetycji

Jezeli tak to w obrębie jakiegoś
miasta czy przez internet
4 wrz 21:12
ICSP: będzie trzeba poprosić Jakuba aby dodał ten wzór wraz z wyprowadzeniem. Czesio się go stosuje i
prawie za każdym razem trzeba go wyprowadzać bo nikt go nie zna.
4 wrz 21:12
ICSP: rozwiązanie poprawne. Ja bym zamiast x używał |AB| ale to już zależy od gustu.
4 wrz 21:15
Mateusz: Dziękuje bardzo wszystkim którzy pomogli mi w zadaniu
4 wrz 21:24
ICSP: nie ma za co
4 wrz 21:26
Jack:
nie wiem, czy warto ten wzór wrzucać do "podręcznika". Często się z tego korzysta ale w
zasadzie to prosta konsekwencja podobieństwa trójkątów... nic wielkiego.
4 wrz 21:36