matematykaszkolna.pl
obliczanie przeciw prostakatnej Mateusy: Wysokość AD trojka ABC podziela jego przeciwprostokątna na dwie odcinki o długości 0,9 cm i 1,6 cm. Obliczy długość dłuższej przyprostokątnej trójkąta ABC.
4 wrz 20:15
sushi_ gg6397228: jest taki wzor na wysokosc opuszczona z kata prostego h=|BD|*|DC| lub ulozyc trzy rownania (Pitogorasy) dla jednego duzego trojakata i dowch malych
4 wrz 20:19
Mateusz: Nie rozumiem jak mam ułożyć te równania... Mam tylko dwie dane to jak ułożyć trzy równania
4 wrz 20:26
sushi_ gg6397228: przyprostokatna dłuzsza−−>a przyprostokatna krótsza−−>b wysokosc trojkata−−> h i juz masz reszte danych zrob rysunek
4 wrz 20:30
Mateusz: Ja do tego zadania nie mam żadnego rysunku... Czy wysokość trójkąta i krótsza przyprostokątna to nie jedno i to samo
4 wrz 20:38
ICSP: i dlatego kolega napisał zrób rysunek. Napiszę ci to jeszcze raz. h = |BD|*|DC| = ... Jak opuścisz wysokość powstaną dwa trójkąty. Mniejszy i większy. Obydwa mają nastepujące własności: − są prostokątne − jedną z ich przyprostokątnych jest h − przeciwprostokątne w tych trójkątach są przyprostokątnymi trójkąta ABC. dłuższa przyprostokątna zatem będzie przeciwprostokątną w większym trójkącie. Liczysz z twierdzenia Pitagorasa: |dłuższa przyprostokątna|2 = h2 + |1,6|2
4 wrz 20:43
ICSP: Jeszcze odpowiem na twoje pytanie: "Czy wysokość trójkąta i krótsza przyprostokątna to nie jedno i to samo" Każdy trójkąt posiada trzy wysokości. W wypadku trójkąta prostokątnego dwie z tych wysokości są jednocześnie przyprostokątnymi. My rozmawiamy o tej trzeciej która jest opuszczona na przeciwprostokątną.
4 wrz 20:54
Mateusz: rysunekTak chyba powinien wyglądać rysunek... mimo to dalej nie wiele kapuje... x to jest dłuższa przyprostokątna którą mam obliczyć która latera ma 0,9 cm a która 1,6
4 wrz 21:01
ICSP: |CD| = 0,9 , |DB| = 1,6.
4 wrz 21:02
Eta: rysunek h=|CD|*|DB|= 1,44= 1,2 |AB|=h2+|DB|2=.....
4 wrz 21:07
Mateusz: h=0,9*1,6 h={1,44} h=1,2 1,62 + 1,22 = x2 2,56 + 1,44 = x2 x2 = 4 x= 2 To jest poprawne rozwiązanie Czy udzielasz korepetycji Jezeli tak to w obrębie jakiegoś miasta czy przez internet
4 wrz 21:12
ICSP: będzie trzeba poprosić Jakuba aby dodał ten wzór wraz z wyprowadzeniem. Czesio się go stosuje i prawie za każdym razem trzeba go wyprowadzać bo nikt go nie zna.
4 wrz 21:12
ICSP: rozwiązanie poprawne. Ja bym zamiast x używał |AB| ale to już zależy od gustu.
4 wrz 21:15
Mateusz: Dziękuje bardzo wszystkim którzy pomogli mi w zadaniu
4 wrz 21:24
ICSP: nie ma za coemotka
4 wrz 21:26
Jack: nie wiem, czy warto ten wzór wrzucać do "podręcznika". Często się z tego korzysta ale w zasadzie to prosta konsekwencja podobieństwa trójkątów... nic wielkiego.
4 wrz 21:36