funkcja kwadratowa
Ania: Punkty wspólne parabol y=−x2+2x+8 i y=1/2x2−x+7/2 oraz wierzchołki tych parabol tworzą
czworokąt. Oblicz pole tego czworokąta.
Wyliczyłam prawie wszystko teraz zostało mi równanie i nie mogę sobie z nim poradzić.
pomożecie?
∫y=−x2+2x+8
y=1/2x2−x+7/2
rozwiąrzecie mi te równanie?
4 wrz 18:34
sushi_ gg6397228:
1/2 x2 −x + 7/2 = −x2 +2x+8
na jedna strone, delta, ...
4 wrz 18:37
Ania: no to mi wychodzi :
1 i 1/2 x
2=3x+4 i 1/2
to teraz wychodzi,że a=1 i 1/2
b=3
c=4 i 1/2
i mam podstawić pod wzór Δ=b
2−4ac

czy nie
4 wrz 18:44
sushi_ gg6397228:
a mozna sobie ułatwic i pomnozyc obustronnie przez "2" aby nie było syfu do delty
4 wrz 18:46
Ania: delta wyszła mi −18 to dobrze ?
4 wrz 18:49
Ania: Słuchaj delta mi wyszła −18,p=−3 a Q=9 a jak obliczyć jeszcze jeden bok ?
bo to ma być czworokąt?
4 wrz 18:56
sushi_ gg6397228:
nie moze wyjsc ujemna
liczymy dla ax2 +bx+c=0 , a Ty tego nie zrobilas, wiec jak moglas dobrze policzyc delte
4 wrz 18:56
Ania: no to ja nie umiem
4 wrz 18:57
sushi_ gg6397228:
bo nie przenioslas na jedna strone, przenies to; potem pomnoz przez 2; zapisz co otrzymalas
4 wrz 19:00
Ania: 1/2x2+x2=2x+x+8−7/2 //*2
x2+2x2=4x+2x+16−7
3x2=6x+9
4 wrz 19:03
sushi_ gg6397228:
ułamki sie pisze U {}{} bez spacji
4 wrz 19:04
sushi_ gg6397228:
widac, ze mozna podzielic przez 3
4 wrz 19:05
Ania: ale dobrze mi wyszło?
4 wrz 19:05
Ania: no to mam x2=2x+3
i co teraz do Δ podstawić?
4 wrz 19:07
sushi_ gg6397228:
na jedna strone wszystko przenosimy
4 wrz 19:12
Ania: x
2−2x−3=0
4 wrz 19:14
sushi_ gg6397228:
a=...
b=...
c=...
4 wrz 19:17
Ania: a=1
b=2
c=3
tak
4 wrz 19:18
sushi_ gg6397228:
a te
− to podpieraja liczby, aby sie nie przewróciły
4 wrz 19:19
Ania: a=1
b=−2
c=−3
4 wrz 19:22
sushi_ gg6397228:
bingo
4 wrz 19:22
Ania: i co teraz
4 wrz 19:22
sushi_ gg6397228:
Δ=...
x1=...
x2=...
4 wrz 19:22
Ania: pod Δ podstawić
4 wrz 19:22
sushi_ gg6397228:
a czy jesteś blondynką
4 wrz 19:24
4 wrz 19:26
sushi_ gg6397228:
i teraz trzeba podstawic pod ktorys z tych pierwszych wzorow co podalas
y=... aby wyliczyc wspolrzedne y i zarazem druga wspołrzedna punktu
4 wrz 19:28
Ania: y=−x2+2x−8 pod ten wzór mam podstawić co ?
4 wrz 19:30
sushi_ gg6397228:
masz dwa do wyboru, wyniki musza wyjsc takie same; zawsze sie podstawia pod ten łatwiejszy
dopoliczenia
4 wrz 19:33
Ania: y=−x
2+2x−8
y=−3
2+2x−8
y=9+6−8
y=15−8
y=7
7=−x
2+2x−8
7+8=−x
2+2x
15=−x
2+2x
tak czy nie

i w ogóle nie wiem co zrobić z tym : 15=−x
2+2x
=
4 wrz 19:37
Ania: już tak mało mi zostało błagam pomóżcie
4 wrz 19:47
sushi_ gg6397228:
y= − (32)+2*(−3)−8
y=... x= −3 , po co dalej liczysz "x"
4 wrz 19:48
sushi_ gg6397228:
raczej mialo byc
y= − (32)+2*(3)−8
4 wrz 19:53
Ania: skąd wiesz,że x=−3?
a y ma wyjść 7
4 wrz 19:56
Ania: :(
4 wrz 20:07
sushi_ gg6397228:
masz podany "x" podstawiasz do wzoru i lioczysz "y"
x=3
y=− (32)+2*3−8
y=... x= 3
x=−1 podstawiamy do wzoru
y=.., x= −1
koniec liczenia
4 wrz 20:07
Ania: dziękuję.
Teraz muszę narysować układ współrzędnych wyjdzie mi czworokąt i obliczyć pole ?
4 wrz 20:09
sushi_ gg6397228:
zalezy co tam wyjdzie, moze uda sie podzielic go na trojkaty prostokatne i szybko policzyc
4 wrz 20:12