wartosc bezwzgledna
konop: ||x|+1|=7
w rozwiązaniu jest tylko x=6 i x=−6 a mi wychodzi jeszcze x=8 i x=−8
czy to dobrze rozpisane?
|x|+1=7 LUB |x|+1=−7
no i tu juz dalej....
ale jeśli rozwiązanie ma być dobre to to po prawej jest niepotrzebne. Dlaczego?
4 wrz 18:11
Sławek:
to wynika z własności wb
|x| ≥ 0
no i jak do liczby większej lub równej zeru dodasz 1 to wynik nie może być ujemny
4 wrz 18:21
mamba: ||x|+1|=7 / opuszczamy bo tak jak podał Sławek jaką byś liczbę dał od <0, +∞) to zawsze
przyjmie wartości dodatnie
|x|+1=7
|x|=6
x=6 V x=−6
4 wrz 23:01