oblicz wartość wyrażenia. proszę o pomoc i z góry dziękuję ;)
an: √1472 * 62 +1472 *82=....
4 wrz 17:19
sushi_ gg6397228:
wyciagnij przed nawias 1472 i zostanie wtedy
4 wrz 17:25
an: dzieki wielkie po wakacjach nic kompletnie nie pamietam

pozdrawiam
4 wrz 17:32
an: dzieki wielkie po wakacjach nic kompletnie nie pamietam

pozdrawiam
4 wrz 17:33
sushi_ gg6397228:
podaj jeszcze jaki wyszedl wynik koncowy, tak dla pewnosci
4 wrz 17:34
an: heh wlasnie mi nie wyszedl i tu mam problem ale u mnie lipa z majcą więc sie zawsze męcze
4 wrz 17:53
sushi_ gg6397228:
zapisz oddzielnie wyrazenie, ktore masz pod pierwiastkiem, potem wyciagnij przed nawias 1472
4 wrz 17:58
an: ja tego wogole nie rozumiem
4 wrz 18:03
sushi_ gg6397228:
4*5 + 4*7= 4(5+7) masz taki cos zrobic ze swoim przykladem
4 wrz 18:06
an: tak zrobilam tylko to wszystko bylo jeszcze pod pierwiastkiem i co z tym dalej ?
4 wrz 18:11
sushi_ gg6397228:
zapisz co Tobie wyszlo
4 wrz 18:11
an: .......=
√1472 * (6+8) =
√1472 *14 i dalej nie wiem
4 wrz 18:14
sushi_ gg6397228:
(62+82)=....
4 wrz 18:15
an: czyli ...=
√1472 * 2304 
?
4 wrz 18:19
sushi_ gg6397228:
moja droga, nie musisz tak bardzo oszukiwac
6
2=...
8
2=...
i potem to do siebie dodac
4 wrz 18:20
an: 62=36 a 82=64 aha faktycznie mój bląd pomnozylam a powinnam to dodac rozkojarzylam sie
4 wrz 18:23
sushi_ gg6397228:
pomocne wzory
√a*b=√a * √b
√a2= |a|
4 wrz 18:25
an: i dalej musze obliczyc ile wynosi 147
2 a nastepnbie to razy 100 tak ?
4 wrz 18:25
sushi_ gg6397228:
podalem pierwszy wzor, wiec Go zostosuj, drugi wzor jest tylko do 1472
4 wrz 18:27
an: sorki ale u mnie z matma naprawde cięzko
4 wrz 18:30
sushi_ gg6397228:
dlatego napisalem po polsku, abys mogla przeczytac to wielokrotnie i przetrawic
4 wrz 18:31
an: ja juz sie poddaje
4 wrz 18:34
an: zrobię inne zad
4 wrz 18:35
an: i mimo mojej nieudanej probie dziekuje bardzo za pomoc i czas
4 wrz 18:37
sushi_ gg6397228:
doszlas do tego √1472*100
a= 1472
b=100 i zostasuj pierwszy podany przeze mnie wzór
4 wrz 18:43
maczetka: słuchajcie się sushi
gg6397228, bo to co mówi, jest dobre. dzięki kolego
9 wrz 15:27
ola: √1472 * 62 +1472 *82
9 kwi 22:44