rozwiąż równanie
hubert05: rozwiąż równanie:
|x+1| = 2−|x−1|
proszę o dokładne rozpisanie
4 wrz 16:10
TOmek: |x+1|+|x−1|−2=0
no i śmigasz przedziały
1o dla x∊ (−∞,−1)
x+1 <0 ⇒ x+1
x−1 < 0 ⇒ x−1
x+1+x−1−2=0
2x−2=0
2x=2
x=1 nie należy do przedziału
2o dla x ∊ <−1,1)
itp..
3o dla x ∊ <1,∞)
4 wrz 16:14
TOmek: zryłem tam dla 1o
x+1 < 0 ⇒ −(x+1)
x−1 < 0 ⇒ − (x−1)
więc
−(x+1)+[−(x−1)]−2=0
−x−1−x+1−2=0
−2x=2
x=−1 nie należy do przedziału
4 wrz 16:16
hubert05: w odp jest x należy <−1,1>
4 wrz 16:20
TOmek: chyba x={−1,1}
4 wrz 16:22
4 wrz 16:23
hubert05: na pewno <−1,1>
4 wrz 16:27
TOmek: Już wiem, taki fajny myk tu dali:
2
o <−1,1)
x+1 > 0
x−1 < 0
(x+1)+(−x+1)−2=0
x+1−x+1−2=0
2−2=0
2=2
<−1,1) cały przedział jest odpowiedzią i w 3
0 wyjdzie ,ze 1 jest msc. zerowym i wyjdzie
ładnie wynik
4 wrz 16:33