.
bigL: proszę o sprawdzenie:
rozwiąż równania .
a)||x|−6|=8
|x|−6=8⋁|x|−6=−8
|x|=14⋁|x|=−2
dobrze ?

nie wiem ale w zbiorach mi podali odp że ma wyjść x∊(−14,14)
coś spaprałem?
4 wrz 16:00
sushi_ gg6397228:
|x|= −2 przeciez widac, ze do tego nie ma rozwiazania
w zbiorze jak podali to x ∊ {−14,14}
4 wrz 16:05
bigL: czyli jak powinno być zrobione dobrze? mogę prosić o pokazanie jak to rozwiązać dla przykładu
resztę zrobię już sam

przeglądałem przykłady z :
https://matematykaszkolna.pl/strona/1106.html
ale nie bardzo wiem jak dojść do prawidłowego wyniku
4 wrz 16:32
sushi_ gg6397228:
przeciez wszystko jest dobrze rozwiazane
|X|= 14 ⋁ |x|= −2
i teraz trzeba dac odpowiedzi
|X|=14 to wiadomo ze x=14 v x= −14
|X|=−2 x ∊∅
4 wrz 16:37
bigL: aha , no sorry ja nie ogarnąłem że jak wyjdzie mi |x|= −2 czyli ∅ to juz nie pisze ⋁.
dzięki za odpowiedz
4 wrz 16:44
sushi_ gg6397228:
jak wyjdzie |X| > − liczba to wtedy jest ⋁
4 wrz 16:55
bigL: a jak poradzić sobie z takim przykładem gdzie zachodzi koniunkcja?
|x−1| <2<x+1
jak powinno wyglądać rozwiązywanie czegoś takiego?
4 wrz 18:58
sushi_ gg6397228:
tez mozesz zrobic rozbicie na dwa
|X−1|< 2 policzyc
2<x+1 policzyc
wziąć cześć wspólną obydwu rozwiązan
4 wrz 19:03
bigL: aha no faktycznie

tam jak już będę mieć rozwiązane oba to wziąść ∩ z nich i tyle

dziękuje pozdrawiam.
4 wrz 19:04