dla jakich pierwiastków, parametr.
^^: dla jakich wartości parametru a suma kwadratów pierwiastków rzeczywistych równania x2+ax−a+3=0
osiąga najmniejszą wartość?
4 wrz 15:58
sushi_ gg6397228:
wzory Viete'a sie klaniaja
(x1+x2)2= x12 +x22 +2x1x2 −−> przekształc to i juz bedzie z górki
4 wrz 16:03
TOmek: Δ>0 (≥)
a
2−4(−a+3)>0
a
2+4a−12>0
albo a
2+4a−12≥0
nie sprecyzowali czy rozne pierw..
(−
∞,−6> v <−2,
∞)
x
12+x
22=f(x)
x
12+x
22 rozpisuje:
(x
1+x
2)
2−2x
1x
2=f(x)
(−a)
2−2(−a+3)=f(x)
a
2+2a−6=f(x) najmniejszą wartosc osiąga w wierzchołku
Dla a=−2 suma kwadratów pierwiastków rzeczywist. osiąga najmniejszą wartość. Delta raczej musi
być Δ≥0, bo inaczej nie było by rozwiązania. Mogłem popełnić także gdzieś błąd, ale myśle ,ze
zaraz ktoś przejrzy moja rozwiązanie.
4 wrz 16:09
TOmek: sushi jak myślisz? Δ>0 czy Δ≥0
4 wrz 16:10
^^: x12+x22=(x1+x2)2−2x1x2
a nie tak?
4 wrz 16:11
^^: z tego co napisałeś to wynika, że dla −1... i mi tak samo wychodzi
4 wrz 16:12
TOmek: | | −2 | |
racja |
| = −1  a jak jest w odpowiedziach? |
| | 2 | |
4 wrz 16:17
TOmek: no czyli chyba Δ>0. Wkurza mnie jak nie precyzuje jakie mają być pierwiastki[napisali by dwa
rózne i po sprawie] kiedyś była tutaj debata na temat tego niedoinformowania i jakoś zaden
wniosek nie mozna było wysnuć ...
4 wrz 16:18
^^: a=2.. i miałem zdziwko... ym.. i jak zmieniasz parametr to i f(a)=a2.. itd.
4 wrz 16:20
sushi_ gg6397228:
dla tego typu zadan (np jakie wymiary musi miec protokat−−> w zadaniu wychodzi zawsze
kwadrat) lepiej wziac Δ≥0
a∊ (−,∞; −6> u <2, ∞)
f(a)= a2 +2a−6 −−> wierzchołek aw= −1 lezy poza przedziałami wiec trzeba wziac:
f(−6)=..
f(2)=...
4 wrz 16:52