c
c: Witam.
Rozwiąż równania:
a) 2x4 + 5x2 − 12 = 0
b) ( 2x2 − 5 ) ( x2 − 5x − 6 ) ( 5x − 1 ) = 0
c) x3 − 7x − 6 = 0
4 wrz 15:33
Patryk: znasz schemat Hornera ?
4 wrz 15:37
c: Nie.
4 wrz 15:37
c: Pomoże mi ktoś ?
4 wrz 15:43
Patryk: | | 5 | | 1 | |
b)x= √ |
| x= x2 − 5x − 6 tu obliczasz delte i pierwiastki to pewnie znasz x= |
| |
| | 2 | | 5 | |
4 wrz 15:43
4 wrz 15:44
c: Tak to wiem. A przykłady a i c ?
4 wrz 15:46
Patryk: odpowiedziałem ci
4 wrz 15:47
c: Chyba nie zrobię. No trudno.
4 wrz 15:47
TOmek: a) t=x
2 2t
2+5t−12=0
b) (2x
2−5)=(
√2x−
√5)(
√2x+
√5)
( x
2 − 5x − 6 ) − wiadomo
c) z tw. o pierwiastkach wymiernych szukamy dzielnika −6 to 1,−1,2,−2,3,−3,6,−6. Widzimy ,ze
dla −1 przyjmuje wartość 0 także z tw. Bezouta wiemy ,ze jest podzielne przez x+1
Dziele Hornerem: (−1)
1 | 0 | −7 | −6
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1 | −1 | −6 | 0
(x
2−x−6)(x+1)
4 wrz 15:57
TOmek: da się oczywiście zrobić c) bez uzycia wiadomości z poziomu rozszerzonego, lecz to jest duzo
kombinowania.
4 wrz 15:58
c: Nie rozumiem przykładu c. Niestety, nie miałam tego.
4 wrz 16:03
TOmek: może zaraz ktoś zrobi c) klasycznymi metodami, ja nie potrafie ..
4 wrz 16:19
4 wrz 16:46