Witam =) Robię, robię różne zadania i mam wielki problem z trzema.
1. (2.59)
W poniższej tabeli przedstawione są dane o parkach narodowych w Polsce
Powierzchnia ogółem w ha − 307015
Powierzchnia w % powierzchni kraju − 0,98
Powierzchnia na 10000 mieszkańców w ha − 79,43
Na podstawie podanych informacji oblicz:
a) powierzchnię Polski (w km2), wynik zaokrąglij do tysięcy;
Wyszło mi poprawnie w przybliżeniu 313000km2 (31328000ha
1ha=10000m2=| |=100km2)
|1km2=1000m2*1000m2|
b) liczbę ludności Polski, wynik zaokrąglij do setek tysięcy.
Tutaj nie wiem. Próbowałem na wiele sposobów, lecz wszystkie sprowadzają się do tego:
Powierzchnia Polski − 31328000ha
Powierzchnia na 10000 mieszkańców − 79,43ha
czyli
79,43ha − 10000 mieszkańców
31328000ha − x mieszkańców
I to mi wychodzi... ok 394 410 172, czyli niby 394 400 000, a w odpowiedziach jest 38 700 000.
Nie mam zielonego pojęcia.
2. rys. jest bardzo niedokładny, ale chyba widać o co chodzi
Informacja o produkcie krajowym brutto (PKB) za dany rok często podawana jest w postaci
procentowej zmiany odnoszącej się do roku poprzedniego. Na wykresie pokazano jak kształtowała
się zmiana PKB w Polsce w latach 1994−2002. Korzystając z wykresu odpowiedz na poniższe
pytania.
...
e) o ile procent PKB w 1996 roku był wyższy od PKB w 1994 roku?
Robiłem jakoś tak, że brałem
5,2(%) − 100%
6(%) − x %
i liczyłem, i liczyłem, i wyszło mi
| 6*100% | ||
x= | ≈115% | |
| 5,2 |