cyziol1: Trzywyrazowy ciąg geometryczny jest rosnący. Iloczyn wszystkich wyrazów tego ciągu jest
równy (-8), a iloraz pierwszego wyrazu przez trzeci wyraz wynosi 2,1/4. wyznacz ten
ciąg.
10 kwi 19:37
karolina: a1 a2 a3 - kolejne wyrazy ciągu
a1*a2*a3=-8
a1\a3=9\4 a1=9\4*a3
a1\a2=a2\a3
(a2)2=a1*a3
(a2)2=9\4a3*a3
a2=3\2*a3
9\4a3*3\2a3*a3=-8
27\8(a3)3=-8
3\2a3=-2
3a3=-4
a3=-4\3
i potem podstawiasz do założeń :
a2=3\2*a3 czyli a2=3\2*(-4\3)=-12\6= -2
a1=9\4*a3 czyli a1=9\4*(-4\3)=-36\12=-3
a wiec kolejno wyrazy tego ciagu to : -3 ; -2 ; -4\3
11 kwi 20:48