miejsce zerowe
D.: | | ⎧ | −2x+1 gdy x≤0 | |
| ZNajdz miejsca zerowe funkcji y= | ⎨ | 13x−1 gdy x∊(0,2] |
|
| | ⎩ | x−4 gdy x>2 | |
4 wrz 14:42
d: proszę o jakieś wskazówki do takiego przypadku jak to rozpatrzeć. jak uwzględnić te przedziały?
4 wrz 15:59
MW: x=4
4 wrz 16:21
TOmek:

narysuj sobie to np dla −2x+1 dla x ≤0
tabelka by narysowac f. liniową
dla x=1 y=−2*1+1=−1
itp..
patrzymy na zielony przedział widzimy ,ze nie ma w nim msc. zerowego... i tak dalej.
4 wrz 16:28
d: rozwiązując to na logikę wyszło mi x=4. jedynie ostatnie równanie spelnia zalozenie z x i
dlatego to jest miejsce zerowe
4 wrz 16:44