równania różniczkowe- b proszę o pełne rozwiązania.
dorota: Równanie 1 :
dy xy 1
− + − = −
dx 1+x2 x(1+x2)
Równanie 2 :
y”+4y=xsin2x
Równanie 3 :
y’−y = 2xsinx + ex
Równanie 4 :
dy y
− + − = y2lnx
dx x
4 wrz 13:40
sushi_ gg6397228:
do zad 1
najpierw jednorodne a potem uzmiennienie stałej
zapisz swoje rozwiazania uzywaj U { } { } jako ulamka
4 wrz 13:53
dorota: nie mam swojego rozwiązania

to są zadania których ie potrafię zrobić, a potrzebuję rozwiązań tylko do tych 4 równań.
myślę że takie zadania moga być na egzaminie dlatego prosze o ich pełne rozwiązanie. dziękuję.
mogę liczyć na waszą pomoc?
4 wrz 14:00
sushi_ gg6397228:
wiec napisalem, co masz zrobic rozwiaz jednorodne−−> to chyba umiesz zrobic
gotowiec nic Tobie nie da, a jak sama sie wysilisz troszeczke to moze sie to przydac na egzamin
4 wrz 14:05
dorota: no własnie przynajmniej się ich nauczę jeśli mi to ktoś rozwiąże. plis.
4 wrz 14:07
sushi_ gg6397228:
rozwiazanie zadan sa w ksiazkach, wiec tam mozna poczytac
4 wrz 14:07
dorota: dzięki wielkie.... to po co jesteś na tym forum

naprawdę nie możesz mi tego rozwiązać?
4 wrz 14:10
tux: y”+4y=xsin2x
najpierw rozwiązujemy 1 część równania
y''+4y=0
tworzymy równanie pomocnicze
r2+4=0
√Δ = 4i lub −4i
r1=−2i
r2=2i
CORJ: y=C1cos2x+C2sin2x
pierwsza część za nami
rozwiązujemy drugą część
CSZRJ:
y=(Ax+B)sin2x+(Cx+D)cos2x
y'=2Asin2x+(2Ax+2Bx)cos2x+2Ccos2x−(2Cx+2D)sin2x
y''=4Acos2x+2Acos2x−2(2Ax+2B)sin2x−4Csin2x−2Csin2x−(2Cx+2D)cos2x
podstawiamy rozwiązujemy równanie i wychodzi
(4Ax−4B−6C+4Ax−4B)sin2x+(6A−2Cx−2D+4Cx+4D)cosx=xsin2x
A=1818 B=0 C=0 D=−616
sprawdzi ktoś ?
4 wrz 17:22
tux: ?
4 wrz 18:50