awdawdad
awdawdawd: Dla jakich wartości parametru a wielomian W(x)= x4 + 4 x3 + 10 x2 + 12x + a jest
kwadratem wielomianu stopnia drugiego?
4 wrz 13:40
Bogdan:
(x2 + bx + c)2 = x4 + b2x2 + c2 + 2bx3 + 2cx2 + 2bcx =
= x4 + 2bx3 + (b2 + 2c)x2 + 2bcx + c2
2b = 4 ⇒ b = 2
22 + 2c = 10 ⇒ c = 3
a = c2 = 9
4 wrz 13:53
Gustlik: (ax
2+bx+c)
2=a
2x
4+b
2x
2+c
2+2abx
3+2acx
2+2bcx=
=a
2x
4+2abx
3+(b
2+2ac)x
2+2bcx+c
2
Przyrównuję wspólczynniki przy tych samych potęgach x:
W(x)= x
4 + 4x
3 + 10x
2 + 12x + A − celowo zamieniłem "a" na "A", żeby się nie myliły
współczynniki z "moimi".
a
2=1 → a=1 v a=−1
| | 4 | | 2 | |
2ab=4 → b= |
| = |
| =2 v b=−2
|
| | 2a | | a | |
b
2+2ac=10
→4+2c=10
2c=6
c=3
lub
4−2c=10
−2c=6
c=−3
2bc=12
c
2=A → A=9
Odp: A=9.
4 wrz 13:54
sushi_ gg6397228:
(x2 + t * x + v)2=... i potem porównaj odpowiednie wspólczynniki
4 wrz 13:54
awdawdawd: Mógłby mi ktoś to wytłumaczyć ?
5 wrz 14:29
awdawdawd:
5 wrz 14:53
awdawdawd: dlaczego c2=A ?
5 wrz 15:02
Jack:
bo to wyrazy wolne które mają być sobie równe.
5 wrz 15:09
awdawdawd: Mógłbym prosić o wzór ktorym policzyc kwadrat sumy trzech wyrazów, w 1 licuem chyuba go nie
mialem oraz dlaczego te wyrazy maja byc sobie rowne
5 wrz 15:33
sushi_ gg6397228:
(a+b+c)(a+b+c)−−> i wymnazamy kazdy przez kazdy
5 wrz 15:35
awdawdawd: dokładniej dlacze a=c2 ?
5 wrz 16:06
awdawdawd:
5 wrz 16:37
awdawdawd: ponawiam
5 wrz 17:49
awdawdawd:
5 wrz 18:14
awdawdawd:
5 wrz 18:59