Ktoś to umie Zrobić????
Hunter: Uzasadnij, że jeśli dwie substancje o gęstościach g1 i g2 zmieszamy tak, że stosunek
objętości jednej z nich do drugiej jest równy a : b, to otrzymamy mieszaninę, której gęstość g
jest średnią ważoną wartości g1 i g2 z wagami
odpowiednio a i b, czyli
g =( ag1*ag2)/a+b
4 wrz 13:34
Mateusz: a*g1+a*g2=g(a+b)
g1a+g2b= g*a + g*b
g1a−g*a=g*b−g2b
wyznacz teraz g powinno wyjść korzystałem tu z faktu że iloczyn masy i objętości roztworu równa
się jego masie
4 wrz 17:55
Mateusz: nie masy tylko iloczyn gęstosci i objętosci = masie roztworu dopiero teraz zauwazyłem
5 wrz 08:49