Która liczba jest większa
beata: Która liczba jest większa 31 11, czy 17 142 . Uzasadnij odpowiedź.
4 wrz 12:57
beata: Która liczba jest większa 31 do potęgi 11, czy 17 do potęgi 142 . Uzasadnij odpowiedź.
4 wrz 12:58
sushi_ gg6397228:
zgaduj zgadulo co to za liczby sa
potegi daj w {...}
4 wrz 12:59
sushi_ gg6397228:
17142= 172*71= (172) 71=(... )(...)
4 wrz 13:01
beata: Która liczba jest większa 3111 ,czy 17142. Uzasadnij odpowiedź.
4 wrz 13:01
sushi_ gg6397228:
juz zapisałem wskazówki, wiec do roboty
4 wrz 13:06
lola : ≥≤ΩΔ≈→δβ
6 wrz 15:25
pigor: ... ja bym widział to np. tak :
| 3111 | | 3111 | | 31 | | 1 | |
| = |
| = ( |
| )11* |
| , |
| 17142 | | 1712*11+10 | | 1712 | | 1710 | |
a ponieważ
| 31 | | 31 | | 31 | | 1 | |
| <1 ⇒ ( |
| )11 <1 ⇒ ( |
| )11* |
| <1 ⇒ |
| 1712 | | 1712 | | 1712 | | 710 | |
| | 3111 | | 3111 | |
⇒ |
| < 1 ⇒ |
| < 1 ⇔ |
| | 1712*11+10 | | 17142 | |
⇔ 31
11 < 17
142 , a więc liczba
17142 > 3111 c.n. u. . ...
6 wrz 16:30
rtggt: 23<12
14 lis 18:55
PW: To zbyt łatwe, myślę, że idzie o porównanie liczb
31111 i 17142
14 lis 21:31